Kako odabrati naziv domena Idi do glavnog sadržaja

Kako odabrati naziv domena

Odabir pravog naziva domena za vaš web sajt je danas jedan od ključnih faktora za uspeh vašeg biznisa . Ako na početku pogrešno izaberete, kasnije može biti problema da ga promenite bez negativnih posledica po vaš brend i po rangiranje u Google-u.

Zato je izuzetno važno da od samog početka odaberete najbolji naziv domena.

U ovom tekstu ćemo vam dati neke savete koji su vam potrebni da dobijete ideje za naziv domena, izaberete najbolji naziv i odmah registrujete svoj novi domen.

Evo nekoliko saveta kako da to uradite lako i bez greške:

Držite se lokalne ekstenzije domena

Ako je vaš biznis primarno usmeren na lokalno tržište, odaberite lokalnu ekstenziju (na primer, za Srbiju odaberite .rs) Danas je dostupno mnogo novih ekstenzija naziva domena, od originalnih .com, .net i .org do ekstenzija namenjenih za određene profesije kao što su .pizza, .photography, pa čak i .blog.

Dakle, ako ste prevashodno usmereni na lokalno tržište onda preporučujemo da izaberete lokalnu ekstenziju. Ukoliko sa druge strane planirate da radite na globalnom tržištu, onda je naša preporuka da koristite .com.

Koristite ključne reči u pretrazi naziva vašeg domena

Ključne reči igraju važnu ulogu u nazivu domena. Korišćenjem ključnih reči u nazivu vašeg domena, search engine-ima govorite o čemu se zapravo radi na vašem web sajtu, odnosno čime se vi bavite. Zajedno sa kvalitetnim sadržajem i dobrim korisničkim iskustvom, ključne reči u vašem domenu mogu vam pomoći da se bolje rangirate na Google-u.

Naravno nije neophodno da po svaku cenu pokušavate da u naziv vašeg domena ubacite ključne reči, ali imajte u vidu da je to poželjno. Danas je veoma teško pronaći dobar naziv domena sa vašim ključnim rečima, a da on nije već zauzet.

Zato ne brinite ako ne možete da pronađete adekvatan naziv sa ključnim rečima. Umesto toga se fokusirajte na kvalitetan sadržaj i radite na optimizaciji sajta.

Ako je to moguće odaberite kratak naziv domena

Iako su ključne reči važne, nemojte preterivati sa dužinom domena. Bolje je imati naziv domena koji je kratak i lako pamtljiv.

Preporučujemo da naziv vašeg domena bude manje od 15 znakova. Ljudima je teže da zapamte duže nazive domena.
Takođe korisnici mogu biti skloniji unosu grešaka kod dužih naziva domena što može dovesti do gubitka saobraćaja na vašem sajtu. Zato je dobra ideja da dužina naziva vašeg domena bude kraća, onoliko koliko to dozvoljava naziv vašeg brenda

Neka naziv vašeg domena bude lak za pisanje i izgovor

Trebalo bi da možete lako da podelite naziv svog domena sa drugim ljudima, kako usmeno tako i pismeno. Iz tog razloga izbegavajte nazive domena koji mogu da budu nerazumljivi prosečnom korisniku: neke specifične reči na drugom jeziku, strana slova, neke specifične nazive koji sadrže nepravilno napisane reči ili slova (npr. only4u i sl). Nikada ne znate kada će od vas biti zatraženo da sa drugima usmeno podelite naziv svog domena.

Takođe, ako planirate da koristite naziv svog domena da biste kreirali poslovnu e-mail adresu, onda bi to definitivno trebalo da bude lako razumljivo i napisano za svakog korisnika.

Neka naziv vašeg domena bude jedinstven i brendiran

Naziv domena vašeg web sajta bi trebalo da bude jednistven, tako da vas korisnici lako prepoznaju i na Internetu. Još je bolje ako je to ujedno i naziv vašeg brenda, jer će ona korisnicima biti intuitivno da potraže baš tan naziv. Dobra je ideja da pre toga istražite druge nazive domena u svojoj niši i saznate koje nazive domena oni koriste. Tako ćete lakše moći da se opredelite za neki jedinstven naziv.

Imajte u vidu da postoje i određena ograničenja koje diktiraju zakoni i propisi vezano za nazive brendova i trgovačkih imena, pa je dobro da se u tom delu potražite i pravni savet, kako kasnije ne biste došli u pravni problem, ili čak morali da ugasite naziv svog domena.

Izbegavajte crtice u nazivu domena

Nikada ne kreirajte naziv domena sa crticama. Pored toga što nisu poželjni sa stanovišta search engine-a i korisnika, domeni sa crticama su takođe lakše podložni greškama koje korisnicima mogu da se dese prilikom kucanja.

Izbegavajte udvojena slova

Dobra je ideja da izbegavate nazive koji imaju udvojena slova, jer to povećava šanse da izgubite saobraćaj zbog grešaka u kucanju. Na primer, naziv domena kao što je budiiskren.rs biće skloniji greškama u kucanju i rezultiraće izgubljenim saobraćajem.

Izbegavanje udvostručenih slova će takođe učiniti vaš domen lakim za kucanje.

Ostavite prostor za proširenje

Kako smo rekli pametno je da izaberete naziv domena koji je povezan sa vašom industrijom / nišom jer korisnicima daje predstavu o tome šta mogu naći na vašem sajtu i čime se zapravo bavite. Ali takođe ne želite previše da ograničavate svoje dugoročne opcije.

Na primer, cvećar koji se trenutno bavi dostavom ruza bi mogao da izabere naziv kao što je dostavaruza.rs i to može biti sasvim u redu. Međutim, ako planira da proširi svoju ponudu i drugim vrstama cveća, onda će poželeti da promeni i naziv domena, jer ne dostavlja samo više ruže, nego i druge vrste cveća. U tom slučaju, naziv domena dostavaruza.rs bi mogao da odvrati neke korisnike koji žele dostavu neke druge vrste cveća osim ruža.

Naknadna izmena naziva domena je moguća, ali to može da bude komplikovan i zahtevan proces sa stanovišta očuvanja SEO rangiranja vašeg sajta. Zato je važno odabrati fleksibilan naziv od samog početka.

Koristite generatore naziva domena za dodatne ideje

Trenutno postoji više od 360 miliona registrovanih naziva domena. Iz tog razloga postoji mišenje da su svi dobri domeni već zauzeti.

Činjenica je da ručno traženje naziva pojedinačnog domena može biti dugotrajno, pa iz tog razloga možete pokušati sa generatorima naziva domena. Ovi besplatni alati automatski traže vaše definisane ključne reči kako bi pronašli stotine pametnih ideja za naziv vašeg domena.

Možete probati alat pod nazivom Nameboy, koji je jedan od najstarijih i najpopularnijih alata za generisanje naziva domena na mreži.

Reagujte brzo pre nego što to neko drugi registruje naziv koji vi želite

Svakog dana se registruju hiljade novih naziva domena iz svih delova sveta. Ako ste pronašli naziv domena koje vam se sviđa, nemojte čekati predugo.

Domeni, pogotovo oni dobri, su kao nekretnine. Hiljade ljudi aktivno traže dobre nazive za domene koji se mogu registrovati i kasnije preporodati po većoj ceni.

Ako ne reagujete brzo, neko bi mogao da registruje naziv domena koji ste vi želeli.

Pošto su domeni relativno jeftini, naš savet je da reagujete brzo i registrujete naziv čim ste se odlučili za neki. Ako se kasnije i predomislite, možete jednostavno pustiti da domen istekne.

Najbolje mesto za kupovinu naziva domena

Postoje stotine registratora domena na Internetu. Važno je da pažljivo birate jer kasnije može biti teško da premestite svoj domen. Iako nije nikakav problem da domen kupite od jednog provajdera, a web sajt smestite kod drugog, mnogo je jednostavnije da to uradite na jednom mestu.

Direktno na našem sajtu možete proveriti dostupnost željenih imena sa velikim brojem ekstenzija, a zatim odabrati i za samo nekoliko minuta kupiti svoj željeni domen.

Pored toga, samo u Plus-u uz svaki zakupljeni domen dobijate i besplatan hosting paket na godinu dana. U okviru ovog besplatnog paketa dobijate 50 MB slobodnog prostora, jednu e-mail adresu, i pristup cPanelu, što je sasvim dovoljno za neku osnovnu web stranicu.

Ukoliko su vam ipak potrebne i neke dodatne usluge (baze podataka, PHP, itd.), pogledajte našu ponudu hosting paketa.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor