Kako da uklonite parent slug iz URL-a child stranice u WordPress-u - Idi do glavnog sadržaja

Kako da uklonite parent slug iz URL-a child stranice u WordPress-u

Ukoliko se pitate kako da uklonite parent slug iz URL-a child stranice u WordPress-u, onda ste na pravom mestu.

Podrazumevano, WordPress dodaje slug parent stranice kao prefiks URL-u child stranice i to je dobro zbog SEO-a. Ipak, nekada ne želite da slug parent stranice bude vidljiv u URL-u. Neki od tih razloga mogu biti:

  1. Kada je potrebno da imate kratke i čiste URL-ove: Ako želite da održite URL-ove child stranica jednostavnim i čistim, bez dodatnih prefiksa, kako biste poboljšali korisničko iskustvo i olakšali pamćenje URL-ova.
  2. Kada pokrećete marketinške kampanje: U nekim marketinškim kampanjama može biti korisno koristiti kratke URL-ove bez vidljivih slug-ova parent stranica kako biste privukli pažnju i poboljšali estetiku linkova.
  3. Kada radite optimizaciju za ključne reči: Ako želite optimizovati URL-ove child stranica za određene ključne reči, možda ćete odlučiti da izostavite slug parent stranice kako biste fokusirali URL na relevantne termine.
  4. Kada vam je potrebna bolja organizacija sadržaja: Ako stranice imaju hijerarhijsku strukturu, ali želite naglasiti samo određeni deo URL-a, možete odlučiti da sakrijete slug parent stranice kako biste istakli bitne informacije.

Zato ćemo u ovom tekstu objasniti kako da uklonite parent slug iz URL-a child stranice u WordPress-u.

Šta je slug parent stranice u WordPress-u?

Vaš WordPress web sajt dolazi sa dva glavna tipa sadržaja – stranicama i postovima.

Stranice imaju hijerarhijsku strukturu, što znači da mogu imati child stranice. Te child stranice su zavisne od svojih parent stranica i uglavnom se bave sadržajem koji je vezan za parent stranicu.

Na primer, možete imati parent stranicu pod nazivom Proizvodi, sa child stranicama sa nazivima Cene, Podrška i Karakteristike.

Podrazumevano, URL child stranice u WordPress-u će u URL-u imati slug svoje parent stranice. Evo jednog primera takvog URL-a:

https://nekisajt.rs/parent-page/child-page/

Ovakvo korišćenje URL-a je najbolji način da se organizuje sadržaj unutar hijerarhijske strukture stranice na vašem sajtu. Takvi URL-ovi se smatraju kao dobra praksa korišćenja URL strukture za postizanje dobrog SEO skora vašeg sajta.

Obično nije baš dobra ideja da uklanjate slug parent stranice. To potencijalno može da prekine vaš URL i smatra se da je takav pristup lošiji sa stanovišta SEO-a. Nekada to čak može dovesti i do konflikta unutar WordPress permalink strukture.

Iz našeg iskustva, ukoliko ne želite da se slug vaše parent stranice pojavljije u URL-u vaše child stranice, onda je najbolje da uopšte ne kreirate child stranicu. Umesto toga možete jednostavno da kreirate normalnu stranicu i koristite navigacioni meni da pokažete da ostale stranice pripadaju toj konkretnoj stranici.

Ipak, nekim korisnicima je potrebno da iz određenih razloga u URL-u svoje child stranice ne prikažu slug svoje parent stranice. Zato, hajde da pogledamo kako da uklonite parent slug iz URL-a child stranice u WordPress-u.

Uklanjanje slug-a parent stranice iz URL-a child stranice

Izmene na URL-u se mogu raditi i ručno, ali to za sobom povlači nekoliko potencijalnih problema. Najvažniji od njih je što će u slučaju da promenite URL neke stranice, svako ko pokuša da joj pristupi preko starog permalink-a, dobiće grešku 404. I to može biti rešeno ručno, ali zahteva više vremena i nešto više znanja o WordPress ekosistemu.

Zato za ovu namenu preporučujemo da koristite plugin pod nazivom Custom Permalinks.

Neka vas ne uplaši što plugi nije ažuriran čitavih 10 meseci. Odlično radi i sa najnovijom verzijom WordPress-a na kojoj smo ga testirali (6.4.1).

Nakon instalacije i aktivacije potrebno je da uredite child stranicu koju želite da izmenite. Otvorite željenu stranicu i skrolujte do kraja te stranice. Ispod sadržaja ćete videti polje Custom Permalinks gde možete da promenite URL child stranice.

Permalink polje će vam pokazati trenutni URL vaše stranice. Potrebno je samo da kliknete u polje i unesete željeni URL koji želite da koristite za vašu child stranicu.

U našem slučaju smo stranicu sa URL slug-om ….. /privacy-policy/about-privacy, promenili u …/about-policy.

Drugim rečima uklonili smo URL slug parent stranice.

Ne zaboravite da na kraju kliknete na dugme Update, kako biste sačuvali izmene. Time ste ujedno završili izmenu slug-a parent stranice iz URL-a child stranice.

Nakon što sačuvate izmene, plugin će automatski redirektovati stari permalink na novu adresu. To znači da posetioci vašeg sajta koji na sajt dođu preko starog URL-a (može se desiti da taj stari URL postoji na nekom drugom sajtu, preko bookmark-a u browser-u posetioca, nekoj staroj reklami ili na nekom trećem mestu na Internetu), neće videti grešku 404.

Istovremeno, kada budete otvorili child stranicu, videćete da ona sada sadrži samo novi URL, bez slug-a parent stranice.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor