Kako da ručno kreirate XML sitemap Idi do glavnog sadržaja

Kako da ručno kreirate XML sitemap

XML sitemap predstavlja važan SEO faktor rangiranja svakog web sajta. U pitanju je fajl koji daje instrukcije search engine–ima koje stranice vašeg web sajta treba da budu indeksirane a koje ne.

Postoji nekoliko načina da kreirate ovaj fajl, a mi ćemo u ovom tesktu objasniti kako da ga ručno kreirate i pokazati neke najbolje prakse vezano za ovaj fajl.

Ali, hajde prvo da vidimo šta je to XML sitemap.

Šta je XML sitemap?

Kako smo već na početku pomenuli, XML sitemap je fajl koji sadrži jednostavne instrukcije za search engine (npr Google) o tome koje stranice vašeg sajta treba da budu indeksirane. Dodavanje URL-a u sitemap ne garantuje da će vaš sajt biti crawl-ovan i indeksiran od strane Google-a, ali može pomoći da Google registruje vaše stranice koje inače ne bi lako bile otkrivene.

Ovaj fajl je posebno koristan u slučajevima kada web sajt nije u potpunosti indeksiran. Takođe, kako vaš web sajt raste, možda će u tom procesu biti teško da se međusobno povežu sve stranice. U tom slučaju sitemap može pomoći da sve stranice budu uključene i indeksirane.

Koje stranice treba da uključite u XML sitemap na svom web sajtu?

U XML sitemap fajl bi trebalo da uključite sve ključne stranice vašeg web sajta koje želite da search engine-i indeksiraju i prikažu u rezultatima pretrage. To uključuje glavne stranice, kao što su početna stranica, kategorije proizvoda ili usluga, stranice sa pojedinačnim proizvodima ili člancima, stranice o nama, kontakt stranicu i druge relevantne stranice koje imaju važnost za vaše korisnike i generalno za vaš biznis. 

Takođe je važno da prilikom njegovog kreiranja uključite dinamičke stranice, poput blogova ili vesti, kao i sve druge stranice koje mogu biti teže dostupne preko standardnog navigacionog menija. 

Osim toga, svaka stranica koja je važna za SEO strategiju, kao što su stranice sa ključnim rečima ili stranice koje želite da se istaknu u rezultatima pretrage, trebalo bi da budu obuhvaćene u ovom fajlu.

Izgled i layout XML sitemap fajla

Tehnički gledano, sitemap je struktuirani dokument koji koristi XML format kako bi detaljno opisao sve stranice i sadržaj na vašem web sajtu. Evo kako izgleda tipičan sitemap i svaka njegova opcija:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
   <url>
      <loc>https://www.example.com/page1</loc>
      <lastmod>2024-04-29</lastmod>
      <changefreq>weekly</changefreq>
      <priority>0.8</priority>
   </url>
   <url>
      <loc>https://www.example.com/page2</loc>
      <lastmod>2024-04-28</lastmod>
      <changefreq>monthly</changefreq>
      <priority>0.6</priority>
   </url>
   <!-- Dodajte ostale URL-ove -->
</urlset>

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>: Ova linija označava početak XML dokumenta i  verziju XML-a, kao i tip enkodiranja karaktera.

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">: Ova linija određuje početak sitemap dokumenta i XML namespace za sitemap.

<url>: Svaki <url> element predstavlja jednu stranicu na vašem sajtu.

<loc>: Ovaj tag sadrži URL adresa stranice.

<lastmod>: Ovde se definiše datum poslednje promene na stranici. Ovo pomaže search engine-ima da shvate kada je stranica poslednji put ažurirana.

<changefreq>: Ovde se navodi frekvencija promena na stranici. Moguće vrednosti su: always, hourly, daily, weekly, monthly, yearly, never. Ovo pomaže search engine-ima da shvate koliko često treba ponovo da indeksiraju stranicu.

<priority>: Ovo je relativni prioritet stranice u odnosu na druge stranice na vašem sajtu. Prioritet se može postaviti u opsegu od 0.0 do 1.0, gde je 1.0 najviši prioritet.

Svaki <url> tag sadrži informacije o jednoj stranici na vašem sajtu, uključujući njen URL, datum poslednje promene, frekvenciju promena i prioritet. Ove informacije pomažu search engine-ima da bolje razumeju strukturu i važnost vašeg sajta.

Da li postoje neka ograničenja za XML sitemap?

XML sitemap dolazi sa određenim ograničenjima: pojedinačni fajl ne sme da premaši 50.000 URL-ova i treba da bude manji od 50MB kada se dekompresuje.

Ako se ova ograničenja premaše, sitemap treba podeliti na manje datoteke i indeksirati korišćenjem sitemap indeksa.

URL-ovi moraju pratiti Google-ov format koji je specificiran za pravilno pretraživanje.

Samo javno dostupni URL-ovi treba da budu uključeni, isključujući stranice zaštićene lozinkom ili one koje su trenutno u fazi razvoja.

Na koji način XML sitemap utiče na SEO rejting vašeg web sajta?

XML sitemap može da ima značajan uticaj na SEO rejting vašeg web sajta na nekoliko načina:

Bolje indeksiranje: XML sitemap omogućava search engine-ima da brže i efikasnije indeksiraju sve stranice na vašem sajtu. To znači da će vaš sadržaj biti otkriven i prikazan u rezultatima pretrage korisnicima brže i efikasnije.

Potpuna pokrivenost: Uključivanjem svih važnih stranica u XML sitemap, osiguravate da nijedan deo vašeg sajta neće biti propušten prilikom indeksiranja. To povećava šanse da se sve relevantne stranice prikažu u rezultatima pretrage, što može povećati broj poseta na sajtu.

Bolje razumevanje sadržaja: XML sitemap omogućava dodavanje dodatnih metapodataka za svaku stranicu, kao što su datum poslednje promene, frekvencija promena i prioritet. Ove informacije pomažu search engine-ima da bolje razumeju vaš sadržaj i njegovu važnost u odnosu na druge stranice.

Bolja optimizacija ključnih reči: Uključivanjem ključnih stranica u XML sitemap i postavljanjem prioriteta za svaku stranicu, možete bolje optimizovati svoj sajt za određene ključne reči ili fraze. To može pomoći vašem sajtu da se bolje rangira za određene termine u rezultatima pretrage.

Brže ažuriranje indeksa: Kada ažurirate ili dodate novi sadržaj na sajt, sitemap omogućava search engine-ima da brže detektuju te promene i ažuriraju svoj indeks. To znači da će novi sadržaj biti vidljiv korisnicima search engine-a mnogo brže.

Kako da ručno kreirate XML sitemap?

Ručno kreiranje XML sitemap-a ne mora da bude posebno zahtevno, pogotovo ako imate bar neko osnovno znanje HTML-a. U svakom slučaju ovde ćemo objasniti kako da na jednostavan način kreirate sitemap za svoj web sajt.

Pre nego što nastavimo, važno je da napomenemo da za manje sajtove kreiranje XML sitemap-a možete da obavite i ručnim unosom u fajl linkova koje želite da search engine indeksira. Kod većih sajtova, sa nekoliko stotina ili hiljada takvih linkova, bolje rešenje je da koristite neki online sitemap generator, poput xml-sitemaps.

Ručno kreiranje unosom linkova

Da biste ručno kreirali XML sitemap unosom linkova ručno u HTML fajl, možete slediti ove korake:

1. Otvorite bilo koji tekstualni editor: Otvorite tekstualni editor poput Notepad-a ili Visual Studio Code-a.

2. Započnite strukturu XML-a: Zapocnite sa definisanjem strukture XML-a za sitemap. Počnite sa linijom <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> koja označava početak XML dokumenta.

3. Definišite <urlset> element: Definišite <urlset> element koji označava početak skupa URL-ova. Ovo može izgledati ovako:

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">

4. Dodajte URL-ove koje želite da budu indeksirani: Za svaki URL na vašem sajtu, dodajte <url> element sa <loc> elementom koji sadrži sam URL. Na primer:

<url>
    <loc>https://www.nekisajt.rs/stranica1</loc>
</url>
<url>
    <loc>https://www.nekisajt.rs/stranica2</loc>
</url>

5. Zatvorite <urlset> element: Na kraju, zatvorite <urlset> element kako biste završili XML sitemap. To bi moglo izgledati ovako:

</urlset>

6. Sačuvajte fajl: Sačuvajte datoteku sa ekstenzijom .xml, na primer sitemap.xml.

Nakon što ste kreirali XML sitemap fajl, možete ga upload-ovati u root folder vašeg web sajta, kao što biste to učinili sa bilo kojom drugom HTML datotekom.

Ručno kreiranje pomoću online XML sitemap generatora

Prethodna metoda je pogodna za manje web sajtove, sa manje linkova koje želite da budu indeksirani. Za veće sajtove, bolje rešenje je da koristite neki online xml sitemap generator, poput xml-sitemaps.

Ulogujte sa na web sajt xml-sitemaps i u polje za unos URL-a vašeg sajta unesite link do vašeg sajta.

Opciono možete da kliknete na link pod nazivom More options i eventualno promenite podešavanja nekih atributa koji su vam na raspolaganju. S obzirom da je ovo besplatna verzija, broj atributa je ograničen na tri.

Kada ste podesili atribute na željene vrednosti, kliknite na dugme Start.

Generator će početi da crawl-uje preko linkova na vašem web sajtu i posle kratkog vremena će izbaciti rezultat crawl-ovanja.

Klikom na dugme View sitemap details otvoriće vam se nova stranica, gde ćete moći da vidite ili preuzmete svoj xml sitemap fajl.

Klikom na dugme Download your XML sitemap file, pokrenućete preuzimanje XML sitemap fajla na svoj lokalni računar.

Nakon preuzimanja, po potrebi možete izbaciti URL-ove za koje ne želite da ih search engine indeksira.

Ukoliko ste zadovoljni izgledom svog sitemap fajla, sada možete konačno da ga upload-ujete u root svog web sajta.

Ukoliko za upravljanje svojim web serverom koristite cPanel, dovoljno je da se ulogujete na svoj cPanel nalog i pod sekcijom Files pronađete ikonicu pod nazivom File Manager.

Klikom na File Manager otvoriće vam se sadržaj vašeg web sajta. Pronađite root folder u kojem se nalaze fajlovi vašeg web sajta i tu upload-ujte svoj upravo kreirani sitemap fajl.

Kada ste to završili preostalo je još samo da u Google Search Console upišete putanju svog XML sitemap fajla.

Upisivanje putanje sitemap-a u Google Search Console

Da bi Google lakše indeksirao vaš web sajt i mapirao sve linkove koje ste mu ponudili za indeksiranje, potrebno je da u Google Search Console upišete putanju do svog sitemap fajla.

Pre ovog koraka će biti neophodno da prvo registrujete svoj web sajt na Google Search Console. Ukoliko niste do sada to radili, pročitajte naš tekst o tome kako da registrujete web sajt na Google Search Console.

Ulogujte se na Google Search Console i sa leve strane pronađite opciju Sitemaps.

Kliknite na tu opciju i otvoriće vam se stranica sa poljem kao na slici ispod.

Sada samo treba da upišete relativnu putanju (nakon naziva vašeg sajta). Ako ste fajl smestili u root folder svog web sajta, onda je relativna putanja do njega /sitemap.xml

Nakon što ste ovo uneli, samo kliknite na dugme Pošalji, kako biste poslali fajl na proveru.

Ukoliko ste sve uradili kako treba, posle par sekundi dobićete potvrdu o uspešnom upload-u.

Ujedno ćete u listi sitemap-a pronaći svoju najnoviji XML sitemap fajl, sa porukom da je uspešno upload-ovan.

Time ste ujedno i završili ručno kreiranje, upload i upisivanje vašeg sitemap fajla.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor