Kako da rešite najčešće WordPress greške Idi do glavnog sadržaja

Kako da rešite najčešće WordPress greške

WordPress omogućava vlasnicima biznisa i pojedincima da kreiraju profesionalne web sajtove uz minimum tehničkog znanja. Upravo iz tog razloga, preko 450 miliona web sajtova je napravljeno pomoću WordPress-a, što je oko 40% ukupnog broja sajtova na Internetu.

Iako je WordPress prilično siguran i stalno se unapređuje, ponekad se mogu javiti određene greške na sajtu, što za one sa manje tehničkog znanja može da bude frustrirajuće iskustvo.

Zato ćemo mi u ovom tekstu navesti neke od najčešćih grešaka i objasniti kako da ih rešite.

Prvo uradite backup

Kao što znate, pre svake veće aktivnosti na sajtu, savetujemo da obavezno uradite backup celog sajta. Nikada ne znate šta može poći po zlu, pa je bolje da u tom slučaju imate rezervnu kopiju iz koje ćete moći da vratite sajt u prethodno stanje.

Kako da rešite najčešće WordPress greške

Hajde sada da vidimo koje su to najčešće WordPress greške i na koji način možete da ih rešite. Pre svega, važno je da znate da nisu sve greške koje se pojave na vašem web sajtu kritične i sa nekima će sajt moći da funkcioniše. Sa druge strane ima i onih zbog kojih vaš web sajt neće uopšte raditi.

WordPress Parse ili Syntax Error

“Parse error – syntax error, unexpected.”

Ovo je prilično standardna greška na WordPress web sajtu koja može da se desi nakon što dodate nov kod preko functions.php. Kada ažurirate kod, možete videti da se pojavila navedena greška. To znači da postoji greška u vašem kodu i da ona mora biti ispravljena da bi vaš web sajt ponovo mogao da se pokrene.

Da biste rešili ovu grešku, prvo morate da uklonite problematični kod iz produkcije i prebacite ga na localhost okruženje radi testiranja. Prođite pažljivo kroz kod i proverite da li ste možda negde pogrešno napisali neku komandu ili zaboravili tačku, zarez i sl.

Kada pronađete grešku, ispravite fajl i sačuvajte ga, a zatim ga ponovo upload-ujte na vaš sajt. Nakon toga ponovo učitajte vaš web sajt u browser-u. Ako ste sve uradili kako treba, vaš sajt bi trebalo da je ponovo tu.

wordpress greške

White Screen of Death (WSoD)

Jedna od čestih grešaka na koje možete naići je tzv. White Screen of Death (beli ekran). Ova greška će učiniti da se umesto vašeg sajta, na ekranu korisnika pojavi potpuno beli ekran. Kod nje ne postoji nikakva druga greška na ekranu u tom trenutku, koja bi ukazivala na potencijalni uzrok problema i na taj način vam olakšala rešavanje.

Ovo se može desiti iz nekoliko razloga i uglavnom znači da vaš sajt nije u mogućnosti da se ispravno učita. Postoji nekoliko načina da rešite ovu WordPress grešku, a mi ćemo ukratko predstaviti neke od onih koje možete probati i sami da primenite, kako biste oporavili vaš sajt.

Najčešći razlog ove greške je nekompatibilnost verzije plugin-a sa vašim WordPress sajtom. Ovo se često dešava nakon update-a plugin-a, kada plugin koji je do tog momenta radio normalno na vašem sajtu, odjednom prouzrokuje problem sa celim sajtom.

Da biste rešili problem, probajte da deaktivirate plugin koji se nedavno ažurirao, ili koji ste nedavno instalirali i aktivirali. Ukoliko imate problem da pristupite i admin delu vašeg sajta, možete preko SFTP-a pristupiti backend-u i deaktvirati konkretan plugin. Ako je problem do plugin-a, nakon njegove deaktivacije, vaš sajt bi trebalo da se oporavi.

Pored plugin-a, uzrok ove greške može biti i tema koju koristitite na vašem sajtu. Problem i u tom slučaju najčešće nastaje nakon ažuriranja teme, odnosno tada može doći do nekompatibilnosti između teme i plugin-a koji koristite na svom sajtu. U slučaju da se pojavi ova greška, možete preko SFTP-a pristupiti sajtu i deaktivirati temu koja pravi problem i umesto nje aktivirati neku WordPress podrazumevanu temu.

Aktivirajte WordPress Debug Mode. Pomoću njega ćete moći da vidite greške na svakoj stranici vašeg sajta. To će vam omogućiti da tačno detektujete lokaciju greške i šta je prouzrokuje.

Povećajte limit za memoriju. Često prilikom kreiranja sajta, podesimo limit za memoriju na nižu vrednost. To je sasvim u redu u početku, dok je sajt još nov, ali vremenom će se sajt na vašem hostingu povećavati i to može nekada da prouzrokuje problem, jer nisko setovan limit za memoriju može brzo da se dostigne. Da biste ovo rešili, moraćete da povećate limit za memoriju. To radite kroz cPanel ili u php.ini fajlu vašeg sajta.

Internal Server Error

Ova greška često zna da zbuni WordPress početnike. Tekst greške može biti Internal Server Error, a ponekada i 500 internal server error. Ona se javlja kada postoji problem na vašem sajtu, ali server nije u stanju da utvrdi tačan uzrok greške.

Zapravo, ovde je najčešće reč o tome da je vaš web sajt dostigao maksimum memorijskog limita ili postoji neki problem sa .htaccess fajlom vašeg sajta.

Kada je u pitanju .htaccess fajl, problem sa njim morate rešiti direktno u tom fajlu. S obzirom da se on nalazi na serveru vašeg sajta, potrebno je da prvo pristupite serveru (za shared hosting možete pristupiti preko vašeg cPanel naloga), a zatim pronađete .htaccess fajl. On je sakriven, pa je potrebno prvo da ga učinite vidljivim i zatim pokušate da otklonite problem.

Kada ga učinite vidljivim, kliknite na njega desnim klikom i promenite mu ime u na primer .htaccess_old, a zatim pokušajte da ponovo učitate sajt. Ako je problem na taj način rešen, potrebno je da se logujete na dashboard vašeg sajta i sačuvate strukturu vaših permalink-ova. To radite preko settings – permalinks. Odatle možete generisati novi, ispravan .htaccess fajl za vaš web sajt.

WordPress sidebar ispod sadržaja

Ova greška se javlja tako što sidebar vašeg sajta, umesto da se nalazi na regularnom mestu sa strane sadržaja, pređe ispod sadržaja. Iz tog razloga dizajn vašeg sajta će biti narušen i on neće izgledati kako treba. Iako na prvi pogled ova greška možda da sugeriše da postoji problem sa temom na vašem sajtu, češće je u pitanju to da vaš sidebar i sadržaj na vašem sajtu nisu poravnati na ispravan način. Iz tog razloga se sidebar automatski pomeri na dno ekrana.

Ovo može biti lako popravljeno brzom proverom div tagova na vašem sajtu. Kao što verovatno znate div tagovi su HTML tagovi koji služe da razdvoje jednu logičku celinu vašeg sadržaja na sajtu, od druge. Desi se da prilikom editovanja nekog sadržaja, greškom bude dodat novi div tag što može da prouzrokuje pomeranje tog elementa na stranici vašeg sajta.

Takođe, ovaj problem može da se javi i nakon editovanja style.css fajla vaše teme, naročito nakon dodavanja margina, padding-a i sličnih dizajnerskih elemenata. Zato pažljivo sa editovanjem koda, ukoliko niste 100% sigurni šta radite.

Slike se ne učitavaju

Slike, GIF-ovi i ostali multimedijalni sadržaji su važni elementi svakog web sajta. Zato je važno da izgledaju lepo i da se pravilno učitavaju. Evo i nekih najčešćih grešaka koje se javljaju vezano za multimedijalne sadržaje:

  • slike na vašem sajtu nisu više vidljive posetiocima
  • ne možete da dodate multimedijalni fajl na vaš sajt
  • slika se ne prikazuje ispravno nakon upload-a na sajt
  • cela medijska biblioteka (media library) se ne prikazuje ispravno

Glavni razlog neispravnog učitavanja slika su neispravni fajlovi, ili folder u kojem su slike smeštene ne dozvoljava WordPress-u da im pristupi.

Možete probati da krenete sa popravljanjem tako što ćete promeniti prava pristupa fajlovima. Ova prava mogu da budu promenjenja vašom greškom, ali uzrok toj promeni može da bude i neki plugin. Ova WordPress greška je manje-više bezopasna, ali će prouzrokovati da se slike na vašem sajtu ne učitavaju ispravno, što je samo po sebi ipak problem.

Ukoliko ne možete da pristupite vašem dashboard-u, onda ćete morati da pristupite sajtu preko SFTP-a.

Pokrenite vaš FTP klijent i zatim locirajte folder za upload unutar wp-content foldera. Zatim odaberite desni klik na folder i izaberite opciju File Permissions.

Ručno podesite upload folder i pobrinite se da svi folderi unutar njega imaju nivo permisije 755. Nakon toga kliknite na OK da biste primenili zadate permisije. Primenite iste korake na svaki fajl, s tim da za fajlove sa slikama treba da podesite nivo permisije na 644. Samo obratite pažnju da je omogućena opcija ‘’aplly to files only’’.

Greška 404 (404 error)

Greška 404 u suštini znači da stranica koju pokušavate da posetite nije dostupna online. To je uglavnom povezano sa prekinutim linkovima ili izmenama u URL-ovima na vašem sajtu. Kada se to dogodi, prvo mesto koje treba da proverite je .htaccess fajl, s obzirom da je to konfiguracioni fajl koji upravlja strukturom vaših hiperlinkova. Ono što u tom slučaju treba da uradite je da kreirate novi .htaccess fajl.

Greška u povezivanju sa bazom (Error Connecting to Database)

Logično, ova greška će se javiti kada ne možete da pristupite bazi na vašem sajtu. Nekoliko je razloga zašto se ova greška može javiti. U najvećem broju slučajeva ona može biti rešena editovanjem wp-config.php fajla.

Kada otvorite ovaj konfiguracioni fajl, prvo treba da proverite da li su svi kredencijali ispravno uneti. Da biste našli listu kredencijala, otvorite phpMyAdmin i proverite da li hostname, username, password i druga polja koja postoje u bazi imaju ispravne kredencijale. Ukoliko nemaju, izmenite ih u wp-config.php fajlu. Na taj način ćete rešiti ovu grešku i sajt će onda biti u mogućnosti da pristupi bazi.

Ukoliko ipak ne uspete da rešite problem na ovaj način, ona je potrebno da aktivirate WordPress alat za optimizaciju baze (database optimization tool). Ovaj alat može biti aktiviran dodavanjem sledećeg koda u vaš wp-config.php fajl:

define (‘WP_ALLOW_REPAIR’, true);

Nakon toga, sačuvajte fajl i upload-ujte ga nazad na server. Zatim pokrenite skriptu preko linka https://nazivsajta/wp-admin/maint/repair.php. Nakon toga će se alat učitati i ponuditi dve opcije:

  • repair database
  • repair and optimize database

Izaberite i kliknite na željenu opciju da biste je pokrenuli.

Kada se proces završi, ponovo učitajte stranicu i dobićete poruku da su tabele u bazi popravljene. Ukoliko je sve prošlo kako treba, vaš sajt će ponovo raditi. Na kraju ne zaboravite da uklonite kod WP_ALLOW_REPAIR iz vašeg wp-config.php fajla.

Zaključak

U ovom tekstu smo predstavili neke najčešće WordPress greške sa kojima se možete susresti u radu sa svojim sajtom. Takođe, dali smo i neke od predloga za rešavanje svake od navedenih grešaka.

Da li ste se vi susreli sa nekom od navedenih grešaka i kako ste je rešili? Pišite nam u komentarima ispod teksta.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor