Kako da odaberete odgovarajuću temu za svoj WordPress web sajt Idi do glavnog sadržaja

Kako da odaberete odgovarajuću temu za svoj WordPress web sajt

Kada je u pitanju kreiranje WordPress web sajta, izbor odgovarajuće WordPress teme predstavlja jedan od najvažnijih koraka. S obzirom da je na tržištu prisutan zaista veliki broj WordPress tema, važno je znate na šta sve treba da obratite pažnju, kako biste pronašli temu koja najbolje odgovara vašim potrebama, ciljevima i budžetu.

Pravilan odabir teme ne samo da će omogućiti privlačan vizuelni izgled vašeg web sajta, već će vam takođe pružiti neophodne funkcionalnosti i performanse koje su vam potrebne. Zato ćemo u ovom tekstu predstaviti neke ključne korake i faktore na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira WordPress teme kako biste bili sigurni da donosite pravu odluku.

Definišite ciljeve za svoj web sajt

Why We Need Objectives and Key Results (OKRs) – BMC Software | Blogs

Definisanje ciljeva prilikom odabira WordPress teme je važan prvi korak jer će vam pomoći da se fokusirate na funkcionalnosti i dizajn koji su potrebni za postizanje tih ciljeva. Evo na šta sve treba da obratite pažnju prilikom definisanja ciljeva:

  • Odlučite kakva vrsta web sajta vam je potrebna: Razmislite o tome šta želite od svog web sajta. Da li želite da pokrenete blog ili vam je potreban portfolio za prikazivanje vaših radova ili projekata? Možda planirate da pokrenete svoju online prodavnicu? Donošenje odluke o tome kakav web sajt želite pomoći će vam da odaberete odgovarajuću WordPress temu.
  • Odredite kakav sadržaj želite na svom sajtu: Identifikujte vrstu sadržaja koji će biti zastupljen na vašem sajtu. Da li će to biti tekstualni članci, fotografije, video zapisi ili kombinacija svega toga? Ako planirate bogat multimedijalni sadržaj, važno je da odaberete temu koja podržava prikazivanje i organizaciju tog sadržaja na atraktivan i funkcionalan način. Ovde pre svega mislimo i na podršku za prikazivanje tog sadržaja u visokom kvalitetu.
  • Uskladite stil teme sa svojim brendom: Ako već imate prepoznatljiv brend ili prethodno definisani stil, razmislite o temi koja se slaže sa tim stilom. To može da podrazumeva odabir boja, fontova, rasporeda elemenata, kao i celokupnog dizajna koji odgovaraju vašem brendu. Važno je da vaša tema pruža mogućnost prilagođavanja tako da možete uskladiti izgled sa svojim brendom.
  • Potražite neophodne funkcionalnosti: Razmislite o specifičnim funkcionalnostima koje su potrebne da bi vaš sajt funkcionisao onako kako ste zamislili. Da li vam je potrebna podrška za kontakt forme, integracija sa društvenim mrežama, mogućnost prikaza portfolija, ili nešto drugo? Proverite da li WordPress tema koja vam se dopada pruža sve potrebne funkcionalnosti ili da li ima mogućnost dodavanja određenog plugina koji će vam omogućiti da implementirate te funkcionalnosti.
  • Obratite pažnju na prilagođavanje izgleda: Važno je da tema koju odaberete pruža dovoljno mogućnosti prilagođavanja izgleda. Obratite pažnju na opcije kao što su prilagođavanje boja, fontova, pozadine, rasporeda elemenata i drugih vizuelnih elemenata. Ako želite da imate kontrolu nad izgledom svog web sajta, onda bi vaš izbor trebalo da bude tema sa naprednim mogućnostima prilagođavanja.
  • Responsivni dizajn: S obzirom na naglašenu dominaciju mobilnih uređaja, responsivni dizajn postaje ključan faktor koji treba da uključite prilikom odabira svoje teme. Neophodno je da vaša tema bude optimizovana za prikazivanje na različitim veličinama ekrana, od računara do mobilnih telefona i tableta. To će obezbediti da vaš web sajt izgleda dobro i pruži dobro korisničko iskustvo na svim uređajima.

Pregledajte dostupne WordPress teme

Best Ecommerce WordPress Themes You Should Consider Using

Pregled dostupnih tema je jedan od najvažnijih koraka u procesu odabira WordPress teme. Kao što verovatno već znate, WordPress nudi široku biblioteku tema koje možete istražiti i pronaći onu koja najbolje odgovara vašim ciljevima i zahtevima. Evo nekoliko detaljnijih smernica za pregledavanje dostupnih tema:

  • WordPress repozitorijum tema: WordPress repozitorijum je između ostalog i zvanična biblioteka tema koja je dostupna direktno unutar WordPress administratorske table. Možete pristupiti direktorijumu iz menija Appearance → Theme → Add new. Ovde možete pretraživati teme po ključnim rečima, filtrirati ih po kategorijama i sortirati ih po popularnosti, ocenama i drugim faktorima. Pregledajte različite teme i kliknite na njih da biste videli detaljnije informacije, kao i da biste videli demo verziju ili live preview opciju.
  • Različita online tržišta tema: Postoje mnoga tržišta tema van zvaničnog WordPress repozitorijuma, koja nude širok izbor tema, kako besplatnih, tako i premijum. ThemeForest je jedno od najpopularnijih tržišta tema, koje nudi hiljade tema za različite svrhe i industrije. Elegant Themes i StudioPress su takođe poznati provajderi tema s visokom reputacijom.
  • Kolekcije tema: Pored zvanične biblioteke tema i tržišta tema, neki web sajtovi i blogovi objavljuju kolekcije preporučenih tema za različite namene. Na primer, možete pronaći “Najbolje teme za blogovanje” ili “Najbolje teme za portfolio” na popularnim WordPress blogovima. Ove kolekcije mogu biti korisne jer vam pružaju pregled tema koje su već proverene i preporučene od strane WordPress eksperata ili iskusnih korisnika.

Pročitajte recenzije i ocene željene WordPress teme

8 Techniques To Get More Customer Reviews For Your Local Business

Čitanje recenzija i ocene korisnika određene teme može vam pružiti važan uvid u kvalitet, performanse i zadovoljstvo korisnika sa tom temom. Evo nekoliko detaljnijih smernica za procenu recenzija i ocena:

  • Pročitajte informacije iz različitih izvora: Recenzije i ocene mogu se naći na različitim platformama i izvorima. Osim web sajtova developera teme, pretražite i proučite recenzije na drugim platformama kao što su WordPress.org, tržišta tema poput ThemeForest ili nezavisni blogovi i forumi posvećeni WordPress-u. Na ovaj način ćete dobiti različite perspektive i mišljenja o temi.
  • Pročitajte i pozitivne i negativne komentare: Obratite pažnju na različite aspekte teme koji su navedeni u recenzijama. Pregledajte i pozitivne i negativne komentare kako biste dobili kompletniju sliku o tome šta korisnici vole i šta im možda smeta kod te teme. Ovo će vam pomoći da bolje razumete prednosti i nedostatke teme.
  • Uočite neke opšte karakteristike teme: Ako primetite da mnogi korisnici ističu iste prednosti ili nedostatke teme, to može biti dobar pokazatelj njenog kvaliteta ili mane. Ako se određeni problem ponavlja u više recenzija, to može biti signal da ta tema možda i nije baš najbolji izbor za vas.
  • Proverite odgovore developera teme: Neke platforme omogućavaju komunikaciju između korisnika i autora teme. Pregledajte da li developer teme aktivno odgovara na recenzije i pruža podršku korisnicima. Ovo može biti dobar pokazatelj da li je developer posvećen unapređenju teme i pružanju pomoći korisnicima u slučaju da dođe do nekih problema.
  • Uporedite ocene i prosečne ocene: Pregledajte ukupne ocene teme, kao i pojedinačne ocene. Usporedite ocene sa prosečnim ocenama drugih tema kako biste dobili uvid u to kako se ta tema rangira u odnosu na ostale. Takođe, obratite pažnju na broj ocena. Ako je tema dobila samo nekoliko ocena, to može biti manje pouzdan indikator nego ako je dobila veliki broj ocena.

Proverite demo verziju željene WordPress teme

StartRight - the new free WordPress theme for business websites - Create  and Code

Provera demo verzije WordPress tema može biti veoma korisna prilikom odabira odgovarajuće teme za web sajt. Demo verzije omogućavaju da vidite temu uživo i steknete bolji uvid u njen izgled, funkcionalnosti i korisničko iskustvo. Evo nekoliko detaljnijih smernica za proveru demo verzije:

  • Pristupite demo verziji teme: Većina developera WordPress tema ili tržišta tema pružaju mogućnost pristupa demo verzijama. Ovo može biti u vidu online demonstracija koje možete posetiti putem URL adresa ili opcije “Live Preview” koja vam omogućava da vidite temu onako kako ona izgleda uživo, nakon što je instalirate na svom sajtu. Pratite uputstva ili linkove koji će vas odvesti do demo verzija tema koje vas zanimaju.
  • Istražite različite stranice i funkcionalnosti: Kada pristupite demo verziji, istražite različite stranice i funkcionalnosti koje želite imati na svom web sajtu. Pregledajte naslovnu stranicu, pojedinačne postove ili stranice, portfolio, kontakt formu i druge elemente koji su bitni za vaš web sajt. Proverite kako se prikazuju sadržaji, kako se učitavaju različiti elementi i kako se korisnik kreće kroz stranicu.
  • Obratite pažnju na korisničko iskustvo i navigaciju: Demo verzija vam pruža priliku da iskusite korisničko iskustvo teme. Proverite da li je raspored elemenata intuitivan i da li su kontrole i funkcionalnosti lako dostupne korisnicima. Takođe, proverite da li je tema responsivna i kako se prilagođava prema različitim uređajima i veličinama ekrana.
  • Pregledajte performanse i brzinu učitavanja: Dok pregledate demo verziju, obratite pažnju na brzinu učitavanja stranica i performanse teme. Ako primetite da se stranice sporo učitavaju ili da postoji značajan gubitak performansi, to može biti upozorenje na potencijalne probleme koje biste mogli imati ako odaberete tu konkretnu temu.

Proverite da li su dostupni podrška i ažuriranja za željenu WordPress temu

What Is The Job Of Tech Support

Podrška i redovna ažuriranja su jedni od najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira WordPress teme. Zato je važno da prilikom odabira WordPress teme obratite pažnju i na sledeće:

  • Korisnička podrška: Proverite da li autor teme pruža podršku korisnicima. Pregledajte informacije o podršci na stranici teme ili u dokumentaciji. Bitno je da vam developer teme nudi mogućnost da dobijete pomoć ili odgovore na pitanja ukoliko naiđete na neke probleme prilikom korišćenja teme. Proverite da li je podrška dostupna putem foruma, e-mail-a ili drugih kanala komunikacije i da li je navedeno vreme za koje možete očekivati odgovor.
  • Dostupnost dokumentacije: Proverite da li tema dolazi sa detaljnom dokumentacijom koja vam pruža informacije o instalaciji, podešavanjima, prilagođavanju i drugim aspektima teme. Kvalitetna dokumentacija može da bude od velike pomoći prilikom upoznavanja sa temom i rešavanja manjih problema, bez potrebe da tražite pomoć tehničke podrške.
  • Ažuriranje teme: Proverite da li je tema redovno ažurirana. Redovna ažuriranja su važna jer pružaju poboljšanja performansi, sigurnosne zakrpe i ispravke grešaka. Obratite pažnju na datum poslednjeg ažuriranja teme i proverite koliko često developer radi ažuriranja. Takođe, proverite da li postoji obaveštenje o ažuriranju teme koje može ukazivati na to da se autor brine o održavanju i poboljšavanju teme.
  • Kompatibilnost sa različitim WordPress verzijama: Proverite da li tema podržava najnoviju verziju WordPress-a ili barem nekoliko prethodnih verzija. Kompatibilnost sa novim verzijama WordPress-a je važna kako biste bili sigurni da će tema ispravno funkcionisati i da neće biti konflikata sa novim funkcionalnostima ili sigurnosnim ažuriranjima koje donosi WordPress.

Ne zaboravite na kvalitetan hosting za vaš WordPress web sajt

9 Tips On How To Choose A VPS Hosting Service - TNT Magazine

Na kraju ove liste, da ne zaboravimo da pomenemo još jedan izuzetno bitan faktor prilikom odabira WordPress teme. Kvalitetan hosting igra ključnu ulogu u performansama, brzini učitavanja i pouzdanosti vašeg web sajta. Pa da vidimo onda kako to hosting utiče na odabir WordPress teme:

Performanse i brzina učitavanja: Kvalitetan hosting pruža brze performanse i ubrzava učitavanje vaše web stranice. Ako odaberete WordPress temu koja ima veliku količinu sadržaja, složen dizajn ili napredne funkcionalnosti, važno je da odaberete hosting koji ima dovoljne resurse i optimizaciju za podršku tim zahtevima. Ako vaš hosting nije dovoljno moćan ili ne pruža dovoljno resursa, vaš web sajt može biti spor, što može uticati na korisničko iskustvo i SEO skor vašeg sajta. Mi u Plus-u imamo rešenje za tehničku optimizaciju i ubrzanje vašeg WordPress web sajta. Dovoljno je da kontaktirate našu tehničku podršku i odaberete jedan od paketa za WordPress optimizaciju.

Pouzdanost i dostupnost: Kvalitetan hosting pruža visoku pouzdanost i dostupnost vašeg web sajta. Ako odaberete “jeftin” hosting možete očekivati česte prekide u radu ili nisku dostupnost servera, što može dovesti do toga da vaš web sajt bude nedostupan korisnicima. To dalje može uticati na reputaciju, gubitak posetilaca i pad u rangiranju u SERP-u. Dakle, nemojte štedeti na hostingu jer su razlike u cenama paketa skoro zanemarljive.

Kompatibilnost sa zahtevima teme: Odaberite hosting koji je kompatibilan sa zahtevima teme koju želite koristiti. Određene teme mogu imati specifične zahteve za serverom, kao što su određena verzija PHP-a ili neka druga specifična konfiguracija. Pišite našoj tehničkoj podršci ukoliko niste sigurni da li su ti zahtevi ispunjeni na vašem postojećem hosting paketu, a mi ćemo vam obezbediti sve potrebne informacije.

Tehnička podrška: Kvalitetan hosting provajder ima pouzdanu tehničku podršku koja vam može pomoći u rešavanju problema i pružiti savete vezane za hosting i performanse vašeg web sajta. Ako naiđete na probleme sa vašom temom, kvalitetna hosting podrška može pružiti pomoć u identifikaciji i rešavanju tih problema. Obratite pažnju na dostupnost i kvalitet tehničke podrške pri izboru hosting provajdera. Sa nama možete računati na vrhunsku tehničku podršku i izuzetno brzo vreme odgovora.

Zaključak

Možemo da zaključimo da kombinacija kvalitetne WordPress teme i odgovarajućeg hostinga predstavljaju ključ za optimalno funkcionisanje vašeg web sajta. Prilikom odabira teme, razmislite o njenim zahtevima u pogledu performansi i resursa, proverite šta kažu drugi korisnici i detaljno se informišite u skladu sa našim smernicama.

Na kraju proverite da li vaš hosting može podržati te zahteve. U najvećem broju slučajeva, dobar hosting predstavlja najvažniju kariku koja će obezbediti da vaš web sajt i vaša WordPress tema funkcionišu besprekorno. Baš onako kako to i treba da bude.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor