Kako da napravite WordPress membership web sajt - kako da ga napravite Idi do glavnog sadržaja

Kako da napravite WordPress membership web sajt

Razmišljate da napravite WordPress membership web sajt? Ako je vaš sajt napravljen na WordPress-u onda je registracija korisnika veoma jednostavan proces. Sve možete podesiti odmah nakon instalacije, bez potrebe da instalirate nekakav plugin. Sa druge strane WordPress sam po sebi ne poseduje bilo kakav alat pomoću kojeg možete ograničiti pristup određenim delovima sajta za neregistrovane članove, a omogućiti ga samo za registrovane članove. Za tako nešto vam je ipak potreban plugin. Zato ćemo mi u ovom tekstu objasniti kako da napravite WordPress membership web sajt.

Pre svega ćemo objasniti šta je to membership web sajt, a zatim i predstaviti 4 plugin-a pomoću kojih možete napraviti takav sajt. Na kraju ćemo vam pokazati kako da kreirate membership sajt pomoću jednog od tih plugin-a.

Šta je WordPress membership sajt?

Ukoliko na vašem WordPress web sajtu imate aktiviranu registraciju korisnika, tehnički vi već imate membership sajt. On podrazumeva svaki sajt koji korisnici mogu da posete, registruju se i postanu članovi.

Ipak, u praksi nema baš puno koristi od te osnovne opcije u WordPress-u. Na primer, ako vodite blog na sajtu, korisnici koji su registrovani će primati notifikacije o novom tekstu na vašem blogu, ali je to praktično jedini benefit koji imaju kao članovi.

U najvećem broju slučajeva membership sajt podrazumeva sledeće:

  • Da na njemu postoji sadržaj kojem možete da pristupite samo ukoliko ste registrovani član
  • Neophodno je da budete registrovani kao član, a u nekim slučajevima potrebno je i da platite članarinu da biste pristupili sadržaju namenjenom isključivo za članove
  • Članovi imaju svoje profile koje mogu da kastomizuju prema svojim potrebama

U praksi najčešće susrećemo upravo takav tip sajta, gde platite određenu mesečnu ili godišnju članarinu da biste kao član pristupili nekim sadržajima koji su rezervisani samo za članove.

WordPress membership plugin-i koje možete koristiti za membership web sajt

Svi plugini koje ćemo u ovom tekstu predstaviti imaju zajedničko to što omogućavaju da razdvojite pristup sadržaju za registrovane, odnosno za neregistrovane korisnike. Neki od njih takođe omogućavaju da naplaćujete članarinu, kao i neke druge korisne funkcionalnosti koje vam možda budu bile interesantne da ih koristite.

Membership & Content Restriction

U pitanju je all-in-one plugin rešenje koje vam omogućava da onemogućite da svi posetioci vašeg sajta mogu da pristupe sadržaju (osim članova) i kreirate različite planove pretplate. Pomoću ovog plugin-a možete podesiti različite nivoe članarine, tako da svaki od njih omogućava pristup određenim delovima vašeg sajta.

Ovaj plugin se čak integriše sa WooCommerce plugin-om, što omogućava da sakrijete proizvode od posetilaca koji nisu članovi. Najvažnije, ovaj plugin omogućava da izaberete tačno određene delove sajta kojima želite da onemogućite pristup (onima koji nisu članovi).

Ključne funkcionalnosti:

  • Onemogućava pristup određenim delovima sajta
  • Omogućava kreiranje različitih planova pretplate
  • Procesira transakcije naplate članarine nakon isteka probnog perioda
  • Integriše se sa WooCommerce plugin-om.

Cena: U pitanju je besplatan plugin, ali postoji i u premijum verziji u kojoj omogućava pristup nekim plaćenim dodacima.

WP-members

Ovaj plugin omogućava da sakrijete delove vašeg web sajta tako da im mogu pristupiti samo članovi. Takođe, daje vam pristup alatima koji su vam potrebni da biste kreirali forme za registraciju gde god vam to odgovara.

Kada je u pitanju tip sadržaja kom možete ograničiti pristup, možete ograničiti postove, stranice i custom post tipove. Možda jedna od najboljih opcija ovog plugin-a je to što omogućava da posetilac ima uvid u deo sadržaja, istovremeno ga pozivajući da izvrši registraciju da bi imao pristup i preostalom delu sadržaja.

Na žalost besplatna verzija ovog plugin-a vam ne omogućava da upravljate ili procesirate pretplate korisnika. Ovu funkcionalnost dobijate kroz dodatke koji dolaze uz plaćenu verziju.

Ključne funkcionalnosti:

  • Omogućava sakrivanje postova, stranica i custom post tipova za sve koji nisu članovi
  • Omogućava dizajniranje i dodavanje registracione form za nove članove za bilo koji deo sajta
  • Možete potvrditi novu registraciju pre nego što ona postane zvanična
  • Prikazuje delove sadržaja (tizere) kako bi zaitrigitrali posetice da se registruju

Cena: Besplatna verzija plugin-a omogućava sve navedene funkcionalnosti. Ipak, postoje i funkcionalnosti koje su dostupne samo premijum korisnicima.

Ultimate Member

Prethodna dva plugin-a su uglavnom fokusirana na registraciju korisnika i pretplate. Ipak, postoji još jedan važan aspekt kada su u pitanju memebership sajtovi, a to je funkcionalnost koju nudi korisnički profil.

Ukoliko korisnicima / članovima date opciju da kastomizuju svoje profile, to je brz i efikasan način da povećate interakciju i zadržite ih na vašem sajtu. Na kraju krajeva, ako je neko spreman da provide vreme na vašem sajtu detaljno podešavajući svoj profil, vrlo je verovatno da je on spreman da dugo vremena koristi vaše usluge.

Imajući to u vidu, ovaj plugin vam omogućava da podesite koje promene korisnici mogu da naprave na svojim profilima. Povrh svega, dobijate opciju da dodate sekciju za registraciju korisnika na vašem sajtu i ujedno onemogućite pristup određenim delovima sajta.

Ključne funkcionalnosti:

  • Omogućava da ograničite pristup delovima sajta osim za članove
  • Omogućava da dodate formu za registraciju na bilo koji deo sajta
  • Dodeljuje određene korisničke uloge novim članovima

Cena: Plugin je besplatan, ali se svi dodaci plaćaju.

Simple Memebership

Ovaj plugin radi veoma slično kao Membership & Content Restriction plugin. Možete kreirati više nivoa pretplate i procesirati transakcije kroz PayPal sistem. U zavisnosti od toga na šta se vaši korisnici pretplate, mogu da pristupe određenim sadržajima koje im vi omogućite.

Ono što je zanimljivo kod ovog plugin-a je to što podržava one-time plaćanja članarine, što je svakako korisna opcija ukoliko ne želite da pokrećete servis pretplate. Takođe obezbeđuje detaljne logove za svaku transakciju plaćanja, što je svakako korisna opcija za dodatnu kontrolu uplata.

Ključne funkcionalnosti:

  • Omogućava kreiranje nivoa pretplate
  • Omogućava registraciju bez plaćanja (free), plaćanjem pretplate i one-time plaćanje
  • Daje mogućnost definisanja pristupa različitim sadržajima u zavisnosti od nivoa pretplate
  • Možete sakriti foto galerije i stranice sa prilozima, tako da ih mogu videti samo članovi

Cena: Potpuno je besplatan, s tim da nudi nekoliko premijum dodataka.

Kako da napravite membership web sajt u samo nekoliko koraka

Sada ćemo proći kroz proces podešavanja WordPress membership sajta. U našem primeru ćemo koristiti Membership & Content Restriction plugin, jer je u pitanju veoma jednostavan plugin, koji ujedno ima sve neophodne membership funkcionalnosti.

Imajte u vidu da je za funkcionisanje ovog plugin-a potrebno da na vašem sajtu imate instaliran validan SSL sertifikat. To svakako preporučujemo i iz bezbednosnih razloga. Ako niste sigurni kako da podesite SSL sertifikat, pogledajte naše uputstvo kako podesiti HTTPS vezu u WordPress-u.

Aktivirajte registraciju korisnika u WordPress-u

Prva stvar koju treba da uradite je da aktivirate opciju registracije korisnika na vašem sajtu. Da biste to uradili potrebno je da idete na SettingsGeneral tab u vašem Dashboard-u. Sada potražite opciju pod nazivom Membership i čekirajte kućicu pod nazivom Anyone can register.

Sada kliknite na Save da biste sačuvali izmene.

Podesite planove pretplate

Nakon što završite instalaciju Membership & Content Restriction plugin-a u Dashboard-u će se pojaviti novi tab. Kliknite na Paid Member SubscriptionsSubscription Plans stranicu i videćete listu koja prikazuje sve vaše planove.

Na samom početku lista je naravno prazna. Zato kliknite na dugme Add new pri vrhu ekrana:

Za svaki plan koji napravite treba da unesete ime i opis. Ime naravno određujete sami, ali se potrudite da opis uključuje što više detalja o ponuđenom planu. Poželjno je da tu prikažete informacije šta je to što taj konkretni plan razlikuje od drugih ponuđenih planova:

Možete definisati i dužinu trajanja pretplate u ciklusu. Podrazumevana vrednost je 0, što u prevodu znači neograničena pretplata.

Ukoliko Duration podesite na vrednost 0 korisnici će moći da dobiju lifetime pretplatu uz samo jedno plaćanje. Možete podesiti bilo koju dužinu trajanja pretplate, ali je uobičajeno da ona traje jedan, tri ili šest meseci. Kada podesite trajanje pretplate, potrebno je da podesite i cenu pretplate.

Na kraju možete podesiti da vaš plan bude aktivan ili neaktivan. Ukoliko podesite da je neaktivan, korisnici neće moći da pristupe planu, pa bi trebalo da ovu opciju koristite samo za draft planove.

Nakon što ste podesili željeni status plana, izaberite rolu koju ćete pridružiti vašem novom planu. U najvećem broju slučajeva to će biti Subscriber koja je ujedno i podrazumevana rola.

Sada je vaš prvi plan spreman. Možete kreirati i druge planove, ili odmah otići na Paid Member SubscriptionsSettingsPayments tab i konfigurisati podešavanja za plaćanje.

Ovaj plugin podržava samo PayPal transakcije.

Od ovog momenta svako ko se registruje na vašem sajtu moraće da izabere jedan od planova pretplate i plati ga. U suprotnom neće imati pristup membership sadržaju.

Odaberite kom sadržaju želite da onemogućite pristup

Sada kada ste omogućili registraciju i podesili planove pretplate za vaš membership WordPress sajt, vreme je da podesiti koji sadržaj želite da onemogućite (onaj koji će biti dostupan samo članovima).

Da biste to uradili potrebno je da otvorite WordPress editor za svaku stranu koju želite da sakrijete. Kada ste na strani skrolujte na dole dok ne vidite novi Content Restriction widget. Unutra ćete pronaći opcije da onemogućite stranicu ili post, što može biti ili za sve ulogovane korisnike ili samo za određeni tip pretplatnika.

Opcije koje ćete ovde videti zavise od toga kakve ste planove kreirali u prethodnom koraku.

Na kraju možete dodati i prigodnu poruku na vaš post za korisnike koje nemaju prava da ga vide. Da biste to uradili potražite opciju Enable Custom Messages i čekirajte je. Tada ćete u polje ispod moći da uneste vašu poruku.

Time ste ujedno i završili podešavanja. Ne zaboravite da sačuvate podešavanja da bi bila prihvaćena. Nakon toga ponovite isto za svaki post ili stranicu koju želite da sakrijete.

Zaključak

Kreiranje memebership sajta u WordPress-u je dobar način da zaštitite vaš sadržaj tako što ćete definisati ko sme a ko ne sme da mu pristupi. U nekim slučajevima možda ćete naplaćivati pretplatu, što može biti i deo vašeg online biznisa. Dovoljno je samo da pronađete plugin koji najviše odgovara vašim potrebama i izvršite neka osnovna podešavanja.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor