Kako da koristite Google Search Console da biste unapredili SEO vašeg sajta Idi do glavnog sadržaja

Kako da koristite Google Search Console da biste unapredili SEO vašeg sajta

Google Search Console je Google-ov alat koji većina SEO stručnjaka svakodnevno koristi u svom poslu. Ipak, većina vlasnika biznisa ne zna puno o ovom alatu, pa se on često i nepravedno zapostavlja.

S obzirom da je u pitanju važan, a ujedno i potpuno besplatan alat, u ovom tekstu ćemo detaljnije objasniti kako da koristite Google Seacrh Console da poboljšate SEO svog web sajta.

Šta je Google Search Console?

Google Search Console (ranije poznat pod nazivom Google Webmaster Tools) je online alat pomoću kojeg možete anlizirati mnoge važne aspekte svog web sajta.

Pomoću Google Search Cosole-a možete uraditi neke jednostavnije stvari, kao na primer upload-ovati sitemap.xml vašeg sajta na Google, radi bržeg i jednostavnijeg indeksiranja stranica vašeg sajta od strane Google-a, a možete ga koristiti i za mnogo naprednije stvari, koje ćemo predstaviti u ovom tekstu.

Za naprednije analize možete ga i povezati sa Google Analytics alatom radi dobijanja integrisanih i objedinjenih analitika sa vašeg web sajta.

Takođe, ovaj alat vam pomaže da pratite i analizirate saobraćaj na svom sajtu, kao i da pronađete određene greške na njemu, kao što su greške u vezi sa indeksiranjem stranica, problemi sa brzinom učitavanja stranica i još mnogo toga.

Sve ove informacije su izuzetno korisne jer vam omogućavaju da poboljšate svoj web sajt, kako za korisnike tako i za search engine poput Google-a, Bing-a i sl.

Zašto je Google Search Console važan za SEO?

Google Search Console nudi veliki broj funkcionalnosti i alata za poboljšanje SEO performansi vašeg sajta. Između ostalog ga možete koristiti za sledeće namene:

 • monitoring organskog saobraćaja, rangiranje ključnih reči, CTR (clik-through-rate), prosečne pozicije sajta u rezultatima Google pretrage (SERP), podacima o saobraćaju i sl.
 • praćenje pokrivenosti i provera ispravnosti indeksiranja web stranica
 • identifikacija uklonjenih stranica i izmena vezanih za xml sitemap fajl
 • uvid u status web stranica i eventualnih grešaka sa njima (kako za desktop tako i za mobilne uređaje)
 • analiza upita po ključnim rečima i pregled web stranica po njihovoj posećenosti
 • analiza ključnih podataka vezano za backlink-ove

Sve navedeno utiče na pozicioniranje vašeg web sajta u pretragama.

Pažljivom analizom podataka iz Google Search Console možete ispraviti i optimizovati sve što je neophodno na vašem sajtu, kako biste postigli što bolje rezultate u pretragama. U tom smislu je Google Search Console važan za SEO.

Kako da registrujete svoj sajt na Google Search Console?

Da biste mogli da koristite sve prednosti ovog alata, prvo morate da registrujete svoj sajt na Google Search Console. Ukoliko ga već niste registrovali, pročitajte jedan od naših ranijih tekstova na temu kako da registrujete web-sajt na Google Search Console.

Nakon registracije moći ćete da odmah koristite sve dostupne alate unutar Google Search Console.

Koliko vremena je potrebno da u Google Search Console vidite podatke sa vašeg web sajta?

Kada povežete svoj web sajt sa Google Search Console-om, izveštaji će početi da se prikazuju u roku od nekoliko dana. Međutim, vreme potrebno za prikazivanje izveštaja zavisi od toga koliko često Google pretražuje vaš web sajt.

Ako Google često pretražuje vaš web sajt, izveštaji će se prikazivati brže. U suprotnom, može potrajati nekoliko nedelja ili čak meseci da se izveštaji prikažu.

Ipak, postoje neke stvari koje možete uraditi kako biste ubrzali ovaj proces.

Prvo, upload-ujte mapu sajta (xml sitemap fajl) preko Google Search Console-a. To će omogućiti Google-u da pronađe sve stranice na vašem web sajtu i indeksira ih brže. Više o tome kako da upload-ujete xml sitemap možete pročitati u našem tekstu kako da registrujete web-sajt na Google Search Console.

Takođe, možete koristiti alatke poput Google-ovog alata za inspekciju URL-ova (URL Inspection Tool) kako biste prijavili pojedinačne URL-ove za indeksiranje. Ovo je posebno korisno ako imate novi sajt ili stranicu koja još nije indeksirana od strane Google-a.

Korisni alati i izveštaji dostupni u Google Search Console

Google Search Console u sebi objedinjuje mnogo različitih alata kojima možete testirati svoj web sajt ili određene stranice svog web sajta.

Da pogledamo prvo koji su to izveštaji.

Google Search Console Overview Report (Pregled)

Google Search Console Overview Report (Pregled) je izveštaj koji pruža pregled najvažnijih statistika o vašem web sajtu. U pitanju je osnovni izveštaj koji prikazuje najvažnije podatke kao što su ukupan broj klikova, broj prikaza stranice, prosečna pozicija u pretrazi, kao i druge statistike koje se odnose na vaš web sajt/web stranicu.

Overview Report vam daje uvid u to kako vaš web sajt trenutno izgleda u rezultatima Google pretrage i može vam pomoći da shvatite kako da poboljšate svoju SEO strategiju.

Pored toga, Overview Report vam može pomoći da otkrijete probleme sa celim web sajtom ili nekom određenom web stranicom, kao što su greške u URL-ovima ili stranicama koje nisu indeksirane.

U Overview Report-u možete videti i koje su ključne reči koje vašu web stranicu dovode na vrh rezultata Google pretrage. To može biti korisno kada pokušavate da utvrdite na koje ključne reči treba da se fokusirate u svom SEO radu.

Overview Report je jednostavan za korišćenje i može se brzo pregledati, ali na žalost ne pruža detaljne informacije o pojedinačnim stranicama vašeg web sajta, pa se za tu namenu preporučuje korišćenje drugih izveštaja u Google Search Console-u (poput URL Inspection Tool-a).

URL inspection tool (Pregled URL-a)

URL Inspection Tool (Pregled URL-a) je alat u okviru Google Search Console-a koji vam omogućava da vidite kako Google pretraživač vidi pojedinačni URL vaše web stranice.

Ovaj alat vam omogućava da brzo i lako proverite da li je određena web stranica indeksirana od strane Google-a, kao i da pronađete određene probleme koji mogu uticati na vidljivost određene web stranice u pretraživanjima.

Korišćenje URL Inspection Tool-a je jednostavno: dovoljno je da unesete URL koji želite da proverite, a zatim kliknete na dugme “Run Inspection” kako biste videli rezultate.

Alat će vam dati detaljne informacije o tome kako Google pretraživač vidi vaš URL, uključujući informacije o indeksiranju, robotskim direktivama, potencijalnim problemima sa sadržajem i drugim elementima koji mogu uticati na SEO vaše web stranice.

Jedna od glavnih prednosti URL Inspection Tool-a je brzina. U nekim slučajevima, alat može pružiti rezultate gotovo trenutno, što ga čini korisnim kada hitno morate da proverite problem sa vašom web stranicom.

Postoje četiri boje koje predstavljaju različita stanja u URL Inspection Tool-u u Google Search Console-u:

 • Crvena – Greška: Znači da postoji problem sa stranicom koju ste testirali. Razlog tome mogu biti greške u kodu stranice, problemi sa serverom, blokiranje stranice za Google botove ili neki drugi tehnički problem.
 • Žuta – Validno sa upozorenjem: Ovo znači da je stranica potencijalno validna, ali postoji neki problem kojim treba da se pozabavite. Na primer, možda postoje upozorenja u vezi sa preporukama za poboljšanje performansi stranice ili upozorenja u vezi sa mobilnim prikazom vaše web stranice.
 • Zelena – Potpuno validno: Znači da je stranica koju ste testirali potpuno ispravna i da nema problema koji zahtevaju vašu pažnju. To znači da će Google botovi lako indeksirati i prikazivati ovu stranicu u rezultatima pretrage.
 • Siva – Isključeno: Ovo znači da je stranica koju ste testirali isključena iz indeksiranja u Google pretrazi. Razlog tome može biti jer je recimo stranica isključena za Google botove, označena kao “noindex” u robots.txt fajlu ili neki drugi sličan razlog.

Takođe, URL Inspection Tool je koristan i za stranice koje nisu još uvek indeksirane, jer ga možete koristiti da biste ubrzali proces indeksiranja.

Pored toga, URL Inspection Tool pruža informacije o tome kada je Google bot poslednji put posetio vaš URL, što može biti korisno kada pokušavate da pratite performanse vaše web stranice i vidite kako se vaš sadržaj ažurira u Google pretragama.

Performance Report (Učinak)

Performance Report (Učinak) je jedan od ključnih izveštaja u Google Search Console-u koji vam pruža detaljne statistike o performansama vašeg web sajta u pretraživanjima na Google-u.

On vam omogućava da lako pratite performanse vašeg web sajta tokom vremena i da vidite kako se vaša SEO strategija razvija i kako utiče na prisustvo vaše web stranice u pretraživanjima.

Takođe možete videti koje su ključne reči koje korisnici koriste za pronalaženje vašeg web sajta, što vam može pomoći da prilagodite sadržaje vaših web stranica da biste se bolje pozicionirali za određene ključne reči.

Performance Report takođe omogućava da steknete uvid u performanse vaše web stranice na različitim uređajima, kao što su desktop računari, tableti i mobilni telefoni. Ovo je posebno važno jer korisnici sve više koriste mobilne uređaje za pretraživanje, pa je zato važno da vaša web stranica bude optimizovana za mobilne uređaje.

Pored toga, možete videti i kako vaša web stranica izgleda u određenim zemljama ili na određenim jezicima.

Performance Report vam daje uvid u metrike poput ukupnog broja klikova, ukupnog broja prikaza, prosečnog CTR-a i prosečne pozicije.

 • Total Clicks (Ukupan broj klikova) pruža informaciju koliko puta su korisnici kliknuli na vašu web stranicu u rezultatima pretrage.
 • Total Impressions (Ukupan broj prikaza) pruža informaciju koliko puta se vaša web stranica pojavila u rezultatima pretrage.
 • Average CTR (Prosečna stopa učestalosti klikova) predstavlja procenat prosečnog broja puta kada su korisnici kliknuli na vašu web stranicu u rezultatima pretrage.
 • Average Position (Prosečna pozicija) predstavlja prosečnu poziciju vaše web stranice u rezultatima pretrage za određeni vremenski period. Ova metrika vam pokazuje kako se vaša web stranica rangira u rezultatima pretrage u odnosu na vaše konkurente.

Praćenjem ovih metrika tokom vremena, možete dobiti dragocene uvide u to kako korisnici pronalaze i koriste vašu web stranicu u rezultatima pretrage.

Takođe možete koristiti ove informacije za optimizaciju vaše SEO strategije i poboljšanje vidljivosti i performansi vašeg web sajta u rezultatima pretrage.

Pri dnu Performance Report-a možete pronaći nekoliko veoma korisnih izveštaja podeljenih po kategorijama podataka koje sadrže:

 • Querries (Upiti) – prikazuje najtraženije upite i performanse ključnih reči.
 • Pages (Stranice) – prikazuje najbolje rangirane web stranice.
 • Countries (Zemlje) – prikazuje vodeće zemlje po broju poseta.
 • Devices (Uređaji) – prikazuje koje uređaje posetioci najčešće koriste (mobilni, tablet ili desktop računari).
 • Search Appearance (Izgled u pretrazi) – prikazuje u kojim tipovima rezultata je web lokacija prikazana (npr. klasični rezultati pretrage, slike, video snimci, itd.).
 • Dates (Datumi) – sortira impresije i klikove po datumima.

Svaka od ovih kategorija izveštaja pruža vredne informacije koje vam mogu pomoći da bolje razumete kako korisnici pretražuju i koriste vašu web stranicu.

Na osnovu ovih informacija, možete doneti odluke o tome kako da optimizujete web sajt i SEO strategiju kako bi poboljšali njegovu vidljivost i performanse u pretrazi.

Index Report (Indeksiranje stranica)

Index Report (Indeksiranje stranica) je izveštaj koji vam pruža informacije o tome koje stranice vašeg web sajta su indeksirane u Google pretrazi, a koje nisu.

Indeksiranje je inače proces kojim Google search engine preuzima kopiju vašeg web sajta/stranice i dodaje je u svoju bazu podataka kako bi se mogla pojaviti u rezultatima pretrage (SERP).

U Index Report-u možete pronaći informacije o broju stranica na vašem web sajtu koje su indeksirane, kao i podatke o tome koje stranice su bile blokirane za indeksiranje, obrisane ili označene kao “noindex”.

Takođe možete videti kako su Google botovi indeksirali vaše stranice, da li je došlo do grešaka prilikom indeksiranja i slično.

Index Report vam može pomoći da bolje razumete kako Google pretraživač indeksira vaš web sajt i da li postoje bilo kakve prepreke za indeksiranje stranica unutar sajta. Na osnovu ovih informacija, možete preduzeti odgovarajuće akcije kako biste osigurali da vaš web sajt/web stranica bude što bolje indeksiran u Google pretrazi.

Neki od statusa koji se mogu pojaviti u Index Report-u su:

 • Indexed: stranica je indeksirana i prikazana u rezultatima pretrage.
 • Excluded: stranica je isključena iz indeksiranja i neće se pojaviti u rezultatima pretrage.
 • Crawled: currently not indexed: stranica je dostupna Google botu, ali još uvek nije indeksirana.
 • Submitted and indexed: stranica je uspešno indeksirana nakon što ste je poslali Google pretraživaču putem xml sitemap fajla.
 • Submitted URL has crawl issue: znači da je Google bot imao problem prilikom pristupa stranici, ali da je indeksiranje iz nekog razloga prekinuto.

Experience Report (Doživljaj)

Experience Report (Doživljaj) je izveštaj koji prikazuje procenat stranica na vašem web sajtu koje imaju probleme sa korisničkim iskustvom. Ovaj izveštaj se može pronaći u Google Search Console-u.

Experience Report ocenjuje tri ključna elementa korisničkog iskustva na vašem web sajtu, koji se oslanjaju na Core Web Vitalis testove (Osnovni Vitalis pokazatelji za web):

 • Cumulative Layout Shift (CLS) – procenjuje stabilnost sajta/stranice tokom učitavanja. CLS ocenjuje koliko se sadržaj na vašoj stranici pomerio tokom učitavanja, što može uticati na to da li posetioci mogu lako da pristupe određenom sadržaju ili funkciji.
 • Largest Contentful Paint (LCP) – procenjuje brzinu učitavanja najvećeg elementa na vašoj stranici. To može biti slika, video ili drugi glavni element na stranici. LCP procenjuje koliko je brzo taj element učitan, što može uticati na to koliko je brzo vaša stranica spremna za interakciju s posetiocima.
 • First Input Delay (FID) – procenjuje brzinu reagovanja stranice na prvu interakciju posetioca. To može biti klik na dugme, unos teksta ili druga interakcija. FID procenjuje koliko je brzo vaš sajt/stranica spremna da reaguje na tu interakciju, što može uticati na to koliko su posetioci spremni da imaju interakciju sa vašim sajtom/stranicom.

Ocene za ove kategorije mogu biti “Dobro”, “Potrebno poboljšanje” ili “Loše”.

Experience Report takođe pruža detaljne informacije o tome koje stranice na vašem web sajtu imaju probleme sa ovim faktorima korisničkog iskustva. Na osnovu ovih informacija, možete preduzeti odgovarajuće korake za poboljšanje korisničkog iskustva i smanjenje stope odbijanja (bouncing rate) na vašem web sajtu.

Pored Core Web Vitalis testa, Experience Report sadrži i još dva dodatna izveštaja:

 • Mobile Usability (Upotrebljivost na mobilnim uređajima) se odnosi na ocenu vašeg sajta/stranice na mobilnim uređajima. Da biste dobili ocenu “Dobro”, ne sme biti grešaka u pogledu prikaza na mobilnom uređaju.
  Google želi da osigura da korisnici koji pretražuju na mobilnim uređajima dobiju kvalitetno korisničko iskustvo.
 • HTTPS se takođe proverava u okviru Google Search Console-a. Stranice moraju biti poslate preko HTTPS-a da bi dobile ocenu “Dobro” u Google pretragama.

Security Issues Report (Bezbednost i ručne radnje)

Security Issues Report (Bezbednost i ručne radnje) prikazuje bilo kakve sigurnosne probleme na vašem web sajtu. Ovaj izveštaj uključuje sve probleme povezane sa sigurnošću kao što su hakovanje, prisustvo malware-a ili phishinga na vašoj stranici.

Ako postoji bilo kakav sigurnosni problem na vašem web sajtu, Google će vas upozoriti na to preko ovog izveštaja. Ovaj izveštaj takođe vam omogućava da vidite koje stranice na vašem web sajtu su zaražene i da saznate više o tome kako rešiti sigurnosni problem.

U pitanju je važan izveštaj, jer prisustvo sigurnosnih problema na vašem web sajtu može značajno uticati na reputaciju vašeg sajta, a ujedno i reputaciju vašeg biznisa.

Ako Google detektuje sigurnosni problem na vašem web sajtu, može se desiti da on bude označen kao “nije siguran”. U tom slučaju realno je očekivati da će korisnici izbegavati posetu vašem web sajtu zbog straha od hakovanja ili krađe podataka.

Stoga je važno da redovno proveravate ovaj izveštaj i rešite bilo kakve sigurnosne probleme što je pre moguće.

Ovaj izveštaj prikazuje tri vrste sigurnosnih problema koji se mogu pojaviti na vašoj web stranici:

 • Hacked Content (Hakovan sadržaj) – ovo je sadržaj koji se pojavljuje na vašem web sajtu bez vašeg znanja ili dozvole. Ovo može uključivati ​​sporne oglase, spam poruke ili bilo koji drugi sadržaj koji se pojavljuje bez vašeg znanja.
 • Malware/Unwanted Software (Malware/Neželjeni softver) – odnosi se na softver koji može da ošteti uređaje posetilaca vašeg sajta. To može uključivati ​​viruse, spyware, adware i druge vrste zlonamernog softvera.
 • Social Engineering (Socijalni inženjering) – odnosi se na opasan sadržaj koji može podstaći posetioce vašeg web sajta da preduzmu neku rizičnu aktivnost, kao što je otkrivanje ličnih informacija, instalacija zlonamernog softvera ili neka druga vrsta prevare.

Ove vrste sigurnosnih problema mogu ozbiljno ugroziti vaš web sajt i njegov ugled. Stoga je važno redovno proveravati ovaj izveštaj i preduzimati neophodne korake da se ovi problemi reše što je pre moguće.

Manual Actions (Ručne mere)

Manual Actions (Ručne mere) prikazuje svaku vrstu manuelnih akcija koje su preduzete protiv vašeg web sajta. Ove akcije su preduzete od strane Google-ovih specijalista koji su identifikovali kršenja smernica za webmastere.

Manual Actions izveštaj se obično pojavljuje kada Google otkrije neke probleme na vašem web sajtu koje ne mogu da budu automatski identifikovani pomoću algoritama. Na primer, možete biti kažnjeni zbog stvaranja linkova visokog kvaliteta ka vašem web sajtu ili zbog korišćenja spam tehnika za generisanje saobraćaja.

U ovom izveštaju se prikazuju sve manuelne akcije koje su preduzete protiv vašeg web sajta i datumi kada su one preduzete. Osim toga, ovaj izveštaj vam omogućava da vidite detalje o kršenjima smernica za webmastere, kao i da pristupite alatkama za rešavanje problema i zahtevanju ponovnog pregleda vaše web stranice kada se problem reši.

Ako primetite da ste dobili neku manuelnu akciju, važno je da što pre preduzmete neophodne korake da biste rešili problem i zatražili ponovni pregled vašeg web sajta. U suprotnom, to može dovesti do daljih sankcija, uključujući i zabranu indeksiranja vašeg web sajta u Google pretrazi.

Links Report (Veze)

Links Report (Veze) prikazuje sve linkove koji su usmereni ka vašem web sajtu. Ovaj izveštaj vam omogućava da vidite koje druge web stranice linkuju ka vašem web sajtu, koliko često se to dešava i koje su ključne reči povezane sa vašim web sajtom.

Ovaj report je podeljen po segmentima koje gađa, pa ćete tako naći odvojene izveštaje za interne linkove, posebne za eksterne linkove, a poseban za backlinkove.

Ovaj izveštaj takođe prikazuje i druge korisne informacije, kao što su broj domena i broj linkova koji su usmereni ka vašem sajtu, kao i količinu vremena koje Google botovi provode na vašem sajtu.

Uz pomoć ovog izveštaja možete pratiti vašu off-page SEO strategiju, kao i identifikovati štetne linkove koji mogu da utiču na vašu poziciju u Google pretrazi.

Na primer, ako primetite da vaš web sajt ima puno štetnih linkova, to može ukazivati da ste bili žrtva napada sa spammy linkovima, što može uticati na vašu poziciju u Google pretrazi.

Kao i kod drugih izveštaja u Google Search Console-u, Links Report vam takođe pruža mogućnost filtriranja podataka po datumu i drugim faktorima, što vam omogućava da dublje analizirate i optimizujete svoju off-page SEO strategiju.

Kako da koristite Google Search Console za SEO

Koristite Google Search Console za istraživanje ključnih reči

Google Search Console je vrlo koristan alat za istraživanje ključnih reči koje se koriste za pretraživanje vašeg sajta. Postoje dva izveštaja koji se mogu koristiti za ovu svrhu – Upiti (Queries) i Učinak (Performance).

 • Izveštaj Querries (Upiti) – Ovaj izveštaj prikazuje ključne reči koje ljudi koriste za pronalaženje vašeg sajta, kao i podatke o broju klikova, impresija, CTR i poziciji. Možete uporediti različite ključne reči i videti koje donose najviše klikova i impresija. Takođe možete videti koje ključne reči imaju nisku stopu klika i poziciju i raditi na poboljšanju tih stranica.
 • Izveštaj Performance (Učinak) – Ovaj izveštaj pruža kompletniji i ujedno detaljniji prikaz performansi vašeg sajta u pretraživanjima Google-a, uključujući podatke o klikovima, impresijama, CTR-u i poziciji po ključnoj reči. Takođe možete videti koje stranice na vašem sajtu imaju najbolju i najgoru poziciju, kao i koje ključne reči donose najveći promet.

Da biste pristupili ovim izveštajima, prvo se prijavite u Google Search Console, kliknite na opciju Učinak (Performance) iz menija sa leve strane, a zatim se spustite do taba Upiti (Queries).

Tab Upiti će biti automatski označen.

Na njemu možete pregledati listu ključnih reči za koje se vaš sajt pojavljuje u rezultatima pretrage na celom sajtu. Ova lista prikazuje podatke o ukupnom broju klikova, impresija, stopi klikova i prosečnoj poziciji za svaku ključnu reč.

Ako želite da vidite za koje ključne reči se vaše pojedinačne stranice rangiraju, potrebno je da preduzmete još nekoliko koraka. Prvo kliknite na tab Stranice (Pages), a zatim izaberite stranicu koju želite da pregledate.

Kada izaberete stranicu, biće prikazan izveštaj koji prikazuje najpopularnije pretrage koje vode do te stranice. Analizom ovih podataka, možete identifikovati ključne reči za koje se vaša stranica već rangira, kao i prilike za optimizaciju sadržaja za dodatne relevantne ključne reči.

Ove informacije takođe mogu da vam pomognu da identifikujete stranice koje loše rangiraju i koje zahtevaju dodatne napore za optimizaciju kako bi se poboljšao njihov rang na pretraživačima.

Proverite Prosečnu Poziciju (Average Position) za određene Upite

Još jedna metrika dostupna u izveštaju o performansama je prosečna pozicija. Pozicija se odnosi na to gde se vaš sajt/stranica nalazi u rezultatima pretrage za određene ključne reči.

Ako se nalazite među najboljim rezultatima, vaša pozicija je 1. Ako se nalazite na vrhu druge stranice, vaša pozicija može biti 11.

Prosečna pozicija je prosek (zbir pozicija podeljen sa ukupnim brojem ključnih reči) vaših pozicija za svaku ključnu reč za koju rangirate.

Iako prosečna pozicija nije najbolji pokazatelj ukupnog zdravlja vašeg sajta, dobra prosečna pozicija u Google Search Console se smatra svim što ima vrednost 30 ili manje.

Izveštaj o prosečnoj poziciji prikazuje prosečnu poziciju na kojoj se nalazite u rezultatima pretrage za svaku ključnu reč za koju se vaš sajt rangira. Ako filtrirate po stranici, biće prikazana prosečna pozicija za sve ključne reči za koje se ta specifična stranica rangira.

Iako prosečna pozicija nije najkorisniji podatak, ako se pomaknete prema dole na stranici, tabela ispod grafa će vam pokazati na kojoj se poziciji rangira vaš sajt za svaku pojedinačnu ključnu reč.

Ovi podaci mogu biti mnogo korisniji i informativniji.

Proverite Website Coverage Issues

Korišćenjem Google Search Console-ovog izveštaja o pokrivenosti sajta možete videti tačan broj stranica vašeg sajta koje je Google indeksirao.

Kliknite na Pages (stranice) unutar izveštaja o indeksu kako biste videli podatke.

Za veće sajtove, preporučuje se upoređivanje broja stranica koje ste predali putem XML sitemap sa stvarnim brojem stranica koje je Google indeksirao.

Ovo je jedan od najvažnijih koraka u određivanju da li vaš sajt ima problema sa pretraživačkim robotima, indeksiranjem i/ili dupliranim sadržajem.

Ako otkrijete da određena stranica vašeg sajta nije indeksirana od strane Google-a, možete je poslati na indeksiranje pomoću alata za inspekciju URL-a:

 1. Kliknite na URL inspection.
 2. Nalepite URL koji želite da pošaljete u pretragu i sačekajte da se Google-ov test završi.
 3. Ako Google ne pronađe greške, kliknite na Request Indexing (zahtevaj indeksiranje).

Može potrajati nekoliko sati ili nekoliko dana da Google obradi vaš zahtev, indeksira stranicu i doda je u svoj indeks.

Identifikujte greške u crawl-ovanju i neindeksirane stranice

Ponekad developeri dodaju kanoničke ili no-index oznake na sajt ili određenu web stranicu da privremeno spreče Google da je pregleda, ali mogu zaboraviti da ih kasnije uklone.

Takođe, može se desiti da izbrišete stranicu i nako toga zaboravite da je preusmerite na novu stranicu.

Srećom, Google Search Console beleži ove probleme, tako da ne morate da pregledate HTML svake stranice u potrazi za greškama.

Ove greške možete pronaći u Index izveštaju (Indeksiranje) klikom na Pages (Stranice) i pregledom prikazanih podataka. Google Search Console će vam reći zašto određene stranice nisu indeksirane.

google search console - indeksiranje stranica

Google Search Console Page indexing alat ne samo da prikazuje koje stranice nisu indeksirane, već i objašnjava zašto su te stranice nisu indeksirane. To vam može pomoći da identifikujete različite probleme, poput grešaka programera u indeksiranju, 404 greške na stranicama i drugo.

Optimizujte svoje web stranice za pretragu mobilnim uređajima

Sa uvođenjem indeksiranja mobilnih stranica od strane Google-a, postalo je izuzetno važno da su sve stranice na vašem sajtu pre svega prikladne za mobilne uređaje.

Srećom, Google Search Console vam olakšava pronalaženje problema sa mobilnim stranicama.

Jednostavno kliknite na Upotrebljivost na mobilnim uređajima (Mobile Usability) i proverite da li imate bilo kakve greške. Ako imate, pomaknite se dole na stranici da biste dobili više detalja.

google search console - upotrebljivost na mobilnim uređajima

Google Search Console vam omogućava da brzo proverite da li su stranice na vašem sajtu responsivne i da li se brzo učitavaju, kao i da li su svi elementi na stranici dobro uklopljeni (na primer, da fontovi nisu previše mali za čitanje na mobilnim uređajima).

Najbolja stvar je što će vam ovaj alat takođe reći šta treba da ispravite. To osigurava da vaše web stranice pružaju bolje mobilno iskustvo za posetioce – i da se bolje rangiraju u pretrazi.

google search console

Proverite svoj backlink profil

Izveštaj o linkovima (Veze) u Google Search konzoli vam pokazuje koje stranice su linkovale vaš sajt, koje stranice drugi sajtovi najčešće linkuju i koje stranice imaju najviše linkova.

Da biste videli sve povratne linkove vašeg sajta, kliknite na tab Links (Veze), a zatim kliknite na Još (More) ispod Najpopoularniji sajtovi sa linkovima (Top linking sites) da biste videli sve dolazne linkove.

google search console sajtovi sa linkovima

Ovaj Izveštaj takođe prikazuje broj dolaznih linkova i ukupan broj referenci za svaku stranicu, kao i broj linkova ka svakoj stranici na vašem sajtu koji se nalazi na drugim sajtovima.

Koristan za pronalaženje kvalitetnih spoljnih linkova, kao i za otkrivanje potencijalnih spam linkova koji mogu uticati na vašu reputaciju i rangiranje u pretrazi.

Proverite da li vaš web sajt ima neku kaznu od strane Google-a

Ako Google utvrdi da vaš sajt krši njegove smernice za kvalitet, može pokrenuti manuelnu akciju protiv vašeg sajta, što može rezultirati uklanjanjem celog sajta iz Google-ovog indeksa.

Obično, manuelne akcije su posledica aktivnosti kao što su kupovina backlinkova, objavljivanje kopiranog ili lošeg sadržaja, pretrpavanje ključnim rečima ili prikrivena preusmeravanja.

manual actions google search console

Međutim, manuelna akcija može biti pokrenuta i zbog stvari koje su drugi uradili na vašem sajtu.

Ako Google veruje da je vaš sajt hakovan, može ga ukloniti iz svog indeksa. Takođe, može kazniti vaš sajt ako je on pun loših komentara sa linkovima koji vode ka sumnjivim sajtovima.

Analizirajte razliku između mobilnog i desktop saobraćaja

Da biste imali sve relevantne informacije o svom web sajtu, trebalo bi da analizirate i mobilni i desktop saobraćaj i pronađete načine za njihovo optimizovanje.

Mnoge kompanije prave grešku fokusirajući se isključivo na desktop saobraćaj, iako se više pretraga obavlja na mobilnim uređajima (64%) nego na desktopu (36%).

Pod opcijom Učinak (Performance) pronađite tab pod nazivom Uređaji (Devices). Ovaj izveštaj će vam pokazati sa kog tipa uređaja korisnici pristupaju vašem sajtu.

google search console analiza uređaja

To u određenoj meri zavisi od industrije, ali kod većine je taj odnos u korist mobilnih uređaja.

Promenite meta tagove i posmatrajte njihov uticaj na CTR

Meta tagovi su tekstualni isečci koji se pojavljuju ispod imena članka i opisuju sadržaj u tom članku.

Pojavljuju se samo u izvornom kodu stranice, ne i na samoj stranici, a uglavnom se koriste da bi se Google-u saopštilo o čemu se radi na konkretnoj web stranici.

Ovi tekstualni isečci imaju veliki uticaj na off-page SEO, zbog čega se preporučuje da testirate različite meta oznake i vidite kako utiču na vaš ukupni CTR.

Posmatrajte ključne reči koje imaju visok CTR i optimizujte sadržaj oko tih ključnih reči

Praćenjem performansi vašeg sajta u Google Search Console-u (i Google Analytics-u), možete identifikovati ključne reči sa visokim stopama klikova (CTR) i stranice koje dovode najviše poseta vašem sajtu. To vam može pomoći da pronađete specifične ključne reči koje su vredne optimizacije.

google search console

Da biste pronašli relevantne ključne reči koje već funkcionišu, možete filtrirati vaše upite po stranici pod opcijom Učinak (Performance) i potražiti termine za koje vaš sadržaj rangira u proseku na pozicijama od 8 do 20. Možete ih koristiti kako biste proširili svoj sadržaj i poboljšali vaš rejting.

Dodatno, možete koristiti Google Analytics kako biste pronašli stranice koje dovode najviše poseta vašem sajtu, a zatim koristiti Google Search Console kako biste identifikovali termine za koje se svaka stranica rangira na pozicijama od 2 do 10 u rezultatima pretrage.

Uključivanjem ovih relevantnih termina u tekst na toj stranici, možete optimizovati neke starije blog postove koji mogu privući nešto organskog saobraćaja, ali trenutno ne ispunjavaju očekivanja.

Pronađite prilike za optimizaciju internih linkova

Još jedna dobra strategija je korišćenje internih linkova za poboljšanje vaše SEO pozicije. Pronalaženjem odgovarajućeg sadržaja koji može poslužiti za interno linkovanje, dajete na značaju tom sadržaju, ključnim rečima unutar tog sadržaja i generalno unapređujete SEO poziciju svog sajta.

Pod opcijom Link (Veze) možete pronaći sekciju pod nazivom Internal Links (Interne veze) i pažljivo pregledati sadržaj tih stranica.

google search console

Interne linkovi mogu pomoći da se vaše stranice brže indeksiraju, a pored toga će usmeriti PageRank skor na novu stranicu, što toj stranici može da pomogne da se bolje rangira u Google pretrazi.

Upoređujte vaše rezultate pretrage sa prethodnim periodom

Performanse sajta tokom određenog vremenskog perioda predstavljaju jednu od najvažnijih, a ipak najčešće zanemarenih karakteristika u Google Search Console-u.

One mogu da Vam pruže dragocene uvide u to da li vaši SEO napori daju rezultate ili vam je potrebna promena strategije.

Upoređivanje možete da uradite iz opcije Učinak (Performance), gde u opciji Datum (Date) možete odabrati za koji perod želite prikaz učinka, a zatim u tabu Uporedi (Compare) podesiti period za koji želite da uporedite učinak.

google search console učinak

SEO stručnjaci obično porede dva duža vremenska perioda (npr. godinu dana), da bi imali realniju sliku o SEO učinku. Ova poređenja nije poželjno raditi na kraće vremenske periode, jer to može dati iskrivljenu sliku, a samim tim i nerealne uvide.

Smanjite stopu napuštanja sajta (bounce rate) tako što ćete identifikovati negativne ključne reči

Prednost korišćenja Google Search Console-a za pregled ključnih reči za koje se vaš sajt rangira jeste, između ostalog i identifikacija negativnih ključnih reči.

Negativne ključne reči su upiti za koje se rangirate, ali realno nemaju veze sa onim što je korisnik tražio. To može imati negativan uticaj na stopu napuštanja sajta.

Jedan način za smanjenje odbijanja (stope napuštanja sajta) jeste ažuriranje sadržaja kako bi se adekvatnije adresirale ključne reči za koje se rangirate, ali koje niste stvarno pokrili sadržajem.

Drugi pristup može biti kreiranje novog sadržaja koji se bavi namerom negativne ključne reči, a zatim linkovanje ka tom novom postu iz postojećeg posta koji se već rangira za tu negativnu ključnu reč.

Zaključak

Kao što smo videli, Google Search Console je odličan alat za unapređenje SEO-a iz nekoliko ključnih razloga:

 1. Pomaže vam da razumete kako Google indeksira i rangira vaš web sajt
 2. Pruža vam uvid u važne statistike, kao što su broj klikova, impresija, CTR-a i pozicija u pretraživanju za ključne reči koje su važne za vaš web sajt
 3. Upozorava vas na bilo kakve probleme koji mogu uticati na vaš SEO, poput grešaka u URL-ovima, nedostajućih meta tagova/meta opisa ili slično
 4. Pruža vam detaljne informacije o tome koje stranice i sadržaj privlače najviše poseta, tako da možete poboljšati svoj sadržaj za te ključne reči i poboljšati svoje rezultate u pretraživanju
 5. Omogućava vam da pratite svoj napredak u SEO-u tokom vremena i da vidite kako vaše promene utiču na vaše rangiranje u pretraživanju

Ukratko, Google Search Console je izuzetno koristan alat za bilo kog vlasnika web sajta koji želi da poboljša svoj SEO, jer vam daje ključne informacije o vašem web sajtu i omogućava vam da optimizujete svoj sadržaj za bolje rangiranje u Google pretrazi.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor