Kako da instalirate Wordpress na lokalnom računaru (local server/localhost) Idi do glavnog sadržaja

Kako da instalirate WordPress na lokalnom računaru (local server/localhost)

Ako ste se ikada pitali kako da instalirate WordPress u potpunoj privatnosti svog računara gde možete na miru da radite na svom blogu ili veb-sajtu, onda ste na pravom mestu.

Danas ćemo objasniti kako da ovo izvedete na jednostavan i brz način, prateći uputstvo kroz koje ćemo Vas provesti korak po korak.

Prednost instalacije WordPress-a na lokalnom računaru je u tome što ona nudi neuporedivo veću privatnost, a ujedno i veću fleksibilnost u pogledu podešavanja, izmena i eksperimentisanja sa WordPress projektom na kojem trenutno radite. Verovatno ne želite da bilo ko ima mogućnost da vidi Vaš veb-sajt sve dok on u potpunosti ne bude završen, ispoliran i spreman za objavljivanje na Internetu.

Tehnički gledano, kada radite na lokalnom serveru nema potrebe da budete konektovani na Internet, da koristite parkirne domene ili da upload-ujete sadržaj na svoj hosting nalog. Sve što radite, radite na svom lokalnom računaru i u svom lokalnom okruženju. Ako i preterate u eksperimentisanju, veoma lako i brzo ćete moći da sve izbrišete i krenete ispočetka.

Ovaj način instalacije nudi mnoštvo prednosti u odnosu na druge načine, pa ga zato toplo preporučujemo kao obavezan način rada prilikom izrade novog ili dorade postojećeg veb-sajta.

Da bismo mogli da instaliramo Wordpress na lokalnom računaru, potrebno je da mu obezbedimo odgovarajuće okruženje koje zovemo lokalni server (local server ili localhost).

Šta je zapravo lokalni server?

To je softver na Vašem računaru koja simulira rad serverskog Web okruženja neophodnog za funkcionisanje WordPress veb-sajta.

Na tržištu postoji nekoliko proizvoda koji odlično rade svoj posao, a danas ćemo predstaviti XAMPP koji je svakako jedna od najpopularnijih aplikacija za ovu namenu. U pitanju je open-source softver koji možete slobodno koristiti bez potrebe da plaćate za njegovo korišćenje.

Pre nego što započnemo proces instalacije XAMPP-a, potrebno je da preuzmete ovu aplikaciju sa veb adrese: https://www.apachefriends.org

Kliknite na meni Download i odaberite instalaciju za Windows operativni sistem (Slika 1). Dostupne su i verzije za Linux i OS X operativne sisteme, ali danas ćemo se baviti samo instalacijom za Windows 10. Veličina fajla je nešto oko 150 MB.

Slika 1

Instalacija XAMPP-a

Nakon što preuzmete i pokrenete aplikaciju, otvoriće se instalacioni wizard pomoću kojeg ćete instalirati aplikaciju na svoj računar (Slika 2).

Slika 2

Kliknite na Next i otvoriće se prozor sa izlistanim komponentama od kojih ćete neke čekirati kako bi bile instalirane zajedno sa XAMPP-om (Slika 3). Komponente Apache i PHP su neophodne za rad lokalnog servera, pa su iz tog razloga već unapred čekirane. Ostale komponente su opcione, pa ih možete instalirati ili dečekirati u skladu sa Vašim potrebama.

Slika 3

Pošto nam je za rad sa WordPress-om potrebna aplikacija koja omogućava rad sa bazama podataka, čekirajte i dodatne dve komponente: My SQL i PHPMyAdmin. Zatim kliknite Next i pojaviće se prozor u kojem treba da odaberete putanju na Vašem disku gde ćete instalirati XAMPP (Slika 4).

Slika 4

Preporučujemo da kao putanju za instalaciju ostavite podrazumevanu lokaciju C:\XAMPP, osim ukoliko nemate neku posebnu potrebu da je menjate. Kliknite Next i pojaviće se ekran kao na slici 5.

Slika 5

Bitnami je aplikacija koja Vam nudi razne alate za instalaciju drugih popularnih CMS-ova kao što su Drupal i Joomla. To nam nije neophodno za instalaciju lokalnog servera, pa preporučujemo da odčekirate polje Learn more about Bitnami for XAMPP i kliknite Next.

Otvoriće se prozor kao na slici 6 i započeće proces instalacije XAMPP-a.

Slika 6

Nakon što XAMPP završi sa instalacijom, ovoriće se prozor kao na slici 7. Ostavite čekirano polje Do you want to start the Control Panel now?  kako bi se otvorio intefejs za pokretanje lokalnog servera.

Slika 7

U ovom slučaju će se XAMPP control panel automatski startovati. Ukoliko ste pomenuto polje dečekirali, moćićete kasnije da ga preko prečice koju je XAMPP napravio na desktopu Vašeg računara.

Ukoliko je proces instalacije bio uspešan, na desktopu će se otvoriti prozor kao na slici 8.

Slika 8

Ovo je XAMPP-ov control panel odakle ćemo startovati i po potrebi podešavati sve servise neophodne za aktivaciju lokalnog servera.

Pre svega će biti neophodno da pokrenemo Apache i MySQL servise. To ćemo najlakše učiniti klikom na Start dugmiće u koloni Actions. Ukoliko je sve u redu polja oko teksta Apache i MySQL će dobiti zelenu boju (Slika 9). To znači da smo uspešno aktivirali oba servisa.

Slika 9

Ukoliko se servisi ne pokrenu upspešno, polja oko njih će biti crvene ili žute boje, a XAMPP će u polju ispod servisa ispisati u čemu je problem. Najčešći slučaj je da se prilikom startovanja ne pokrene Apache servis. Razlog tome najčešće leži u konfliktu TCP/IP portova potrebnih za rad ovog i nekog drugog servisa pokrenutog u okviru Windows-a. Isti problem se može javiti i sa MySQL servisom, pa iako na prvi pogled ovo deluje kao ozbiljan problem, relativno je lako da se reši.

Kada je u pitanju Apache servis, najčešći konflikt je na portovima 80 i 443. Ako koristite Windows 10 najverovatnije je da servis World Wide Web Publishing već koristi ovaj port. U pitanju je program koji se koristi u sklopu Information Services (IIS), i dolazi preinstaliran sa Windows-om, pa ako ga ne koristite (što je vrlo verovatno), slobodno ga možete isključiti ili čak i obrisati sa računara.

Da bi ste ga isključili pratite sledeće korake:

1. Desni klik mišem na Start.

2. Pokrenite RUN, u prazno polje ukucajte control panel i kliknite OK

3. Otvoriće se Control Panel prozor u Windows-u

4. Kliknite na Programs and Features (otvoriće Vam se prozor kao na slici 10)

Slika 10

5. Kliknite na Turn Windows features on or offu levom gornjem uglu i otvoriće Vam se prozor kao na slici 11.

Slika 11

6. Pronađite Internet Information Services i proširite ovu granu klikom na znak + levo od markirane kućice

7. Dečekirajte World Wide Web Services

8. Kliknite OK i restartujte računar

9. Nakon restarta ponovo pokrenite XAMPP control panel i pokrenite Apache servis

Sada bi Apache trebalo da radi na portu 80.

Ukoliko ovo ne pomogne, potrebno je da ručno konfigurišete Apache na sledeći način:

1. U XAMPP control panelu kliknite na CONFIG pored Apache servisa

2. Kliknite na Apache (httpd.conf)slika 12

Slika 12

Otvoriće se notepad fajl.

3. U otvorenom notepad fajlu skrolujte do Listen do dela gde su prikazani bojevi portova  (kao na slici 13)

Slika 13

4. Promenite broj TCP/IP porta, iza IP adrese (kao i u narednom redu), u neki drugi broj (npr. 81 ili 82)

5. Sačuvajte i zatvorite httpd.conf fajl i restartujte XAMPP

Na nekim računarima se može dogoditi da i nakon ovoga XAMPP prijavljuje grešku sa zauzetim portom. Ovo može biti znak da neka druga aplikacija (možda Vaš firewall) blokira taj port, pa proverite u podešavanjima firewall-a i po potrebi ga privremeno isključite dok ne završite pokretanje Apache servisa.

Kada ste uspešno startovali Apache i MySQL, sada možete proveriti da li se uspešno logujete na servis.

U address bar svog pretraživača ukucajte sledeću adresu: http://localhost/

Ukoliko je sve u redu, otvoriće se prozor kao na slici 14.

Slika 14

Ukoliko se ne pojavljuje prikazani ekran, verovatno ne koristite neki standardni port, pa je u tom slučaju potrebno da broj tog porta unesete nakon localhost/  (na primer  http://localhost/81 ) .

Podešavanje MySQL-a

Kada smo uspešno pokrenuli Apache servis, vreme je da podesimo i MySQL kako bismo okruženje na lokalnom računaru pripremili za instalaciju WordPress-a.

U XAMPP control panelu kliknite na Admin dugme pored MySQL i otvoriće Vam se PHPMyAdmin konzola uz pomoć koje ćemo kreirati našu bazu (Slika 15).

Slika 15

Otvoriće se interfejs kao na slici 16.

Kliknite na opciju Databases u gornjem levom uglu prozora, kako biste kreirali novu bazu. Nazovite bazu kako želite (mi smo je nazvali TESTNA) i zatim kliknite na dugme Create.

Slika 16

Sve ostale opcije ostavite kako su već podešene i zatvorite prozor PHPMyAdmin-a.

Ovim ste sve pripremili za instalaciju WordPress-a na lokalnom serveru.

Instalacija WordPress-a

Pre instalacije WordPress-a poželjno je da uvek proverite koja je poslednja zvanična verzija i instalirate upravo tu verziju. Ovo je izuzetno važno, pre svega zbog sigurnosti, ali i zbog funkcionalnosti Vaše instalacije na Internetu.

Worpdpress se redovno ažurira novim verzijama i svakako preporučujemo da na zvaničnoj stranici www.wordpress.org proverite koja je najnovija verzija. Preuzimanje možete obaviti sa lokacije https://www.wordpress.org/download/

Kada klikete na download, preuzeće se zip-ovana verzija instalacije koju treba da kopirate u željeni folder unutar lokacije na kojoj Vam je instaliran XAMPP, tačnije u htdocs folder u folderu XAMPP.

Ako ste ga instalirali na preporučenoj lokaciji onda se on nalazi na C:/XAMPP/htdocs. Ako ste prilikom instalacije promenili putanju, onda se on nalazi na lokaciji koju ste tom prilikom odabrali.

Naša preporuka je da radi bolje organizacije foldera u htdocs folderu kreirate novi folder koji će imati isti naziv kao baza koju ste malopre kreirali uz pomoć PHPMyAdmin aplikacije.

Našu bazu smo nazvali TESTNA, pa ćemo kreirati folder pod tim imenom, kao što je prikazano na slici 17.

Slika 17

Kopirajte zipovani WordPress fajl u folder koji ste upravo kreirali i otpakujte ga unutar tog foldera. Tom prilikom će se automatski kreirati otpakovan WordPress folder.

Napomena: Ceo sadržaj otpakovanog WordPress foldera zatim treba da prebacite u root foldera koji ste upravo kreirali (Slika 18).

Slika 18

Nakon što ste sadržaj otpakovanog Wordpress foldera smestili u odabrani folder, preporuka je da obrišete originalni zip-ovani fajl. On Vam više nije neophodan i nema potrebe da dodatno zauzima prostor u instalacionom folderu.

Sada je konačno sve spremno za instalaciju WordPress-a.

Otvorite pretraživač i u address bar unestite adresu http://localhost/testna/wp-admin/setup-config.php (naziv našeg foldera TESTNA zamenite nazivom foldera koji ste Vi kreirali), kako biste pokrenuli instalaciju.

Ukoliko ste podesili da Apache koristi neki drugi port, onda nakon localhost: unestite broj tog porta (npr. http://localhost:81/testna/wp-admin/setup-config.php).

Pokrenuće se instalacija i pojaviće se prozor kao na slici 19.

Slika 19

Odaberite jezik (radi lakšeg snalaženja preporučujemo da ostavite engleski) i kliknite na Continue.

Sada će biti potrebno da unesemo podatke o bazi.

Kliknite na Let’s go! u donjem levom uglu prozora(Slika 20).

Slika 20

Upišite podatke za pristup bazi. Ovde ćemo obavezno uneti sledeće (kao na slici 21):

Database name: (unesite naziv Vaše baze – u našem slučaju to je TESTNA)

Username: root

Password: (ostavite prazno)

Slika 21

Ostale parametre ostavite onako kako su već definisani.

Kliknite na Submit u donjem levom uglu prozora i otvoriće se prozor kao na slici 22.

Slika 22

Kliknite na Run the installation i otvoriće se prozor kao na slici 23.

Slika 23

Unestite naziv sajta (mi smo uneli naziv koji smo dali bazi), korisničko ime koje želite i password (password možete uneti sami ili odabrati da Vam ga instalacija generiše). Unesite i email adresu na koju želite da Vam WordPress šalje obaveštenja.

Napomena: Korisničko ime i password koje ovde definišete ćete od sada koristiti za logovanje na Vaš Wordpress sajt, pa ih obavezno zapišite i sačuvajte na sigurnom mestu.

Kliknite na Install WordPress i posle nakon nekoliko sekundi otvoriće Vam se prozor kao na slici 24.

Slika 24

Dobili ste poruku da je instalacija WordPress-a uspešno obavljena.

Sada je potrebno samo da se ulogujete na svoj veb-sajt klikom na Log in dugme u donjem levom uglu prozora i unesete svoje kredencijale (korisničko ime i password koje ste malopre uneli i zapisali). Slika 25.

Slika 25

Ako ste sve uradili kako treba pojaviće Vam se ekran sličan onom na slici 26.

Wordpress dashboard
Slika 26

Čestitamo! Upravo ste instalirali svoj prvi WordPress sajt na lokalnom serveru!

Sada ste spremni za rad na svom novom veb-sajtu, daleko od očiju javnosti, gde možete na miru raditi i eksperimentisati na svom novom projektu.

Ukoliko i pored našeg uputstva budete imali problem prilikom instalacije, slobodno ostavite komentar a mi ćemo se potruditi da Vam u nakraćem mogućem roku odgovorimo i pomognemo da ga rešite.

U nekom od narednih tekstova objasnićemo kako da svoj sajt sa lokalnog servera prebacite na live server i tako svoj sajt objavite na Web-u.

Do tada, uživajte i budite nam veseli!

Nenad Mihajlović


Odgovori

Fid
 1. Ivana kaže:

  October 9th, 2019 at 17:24 (#)

  Poštovani,

  Uspešno sam postavila testni sajt na lokalu. E sad ja želim da raspakovani WP koji imam za neki drugi sajt ubacim kao poseban projekat na lokal.

  Da li, i tom slučaju, kreiram samo novi folder sa nazivom željenog sajta, i ponovo pokrenem instalaciju, ili su potrebna dodatna podešavanja?

  Unapred hvala na odgovoru.

 2. ivana kaže:

  November 7th, 2019 at 18:28 (#)

  ja tebe volim…super tutorijal….uspela sam 🙂

 3. sasa kaže:

  November 24th, 2019 at 22:06 (#)

  Hvala na tutorijalu, najbolji ste 🙂

 4. Ivan kaže:

  April 18th, 2020 at 16:47 (#)

  Možete li da i meni pošaljete tutorial.

  Hvala unapred

  Ivan

 5. Nenad Mihajlovic kaže:

  April 20th, 2020 at 15:03 (#)

  Ivane, na koji konkretno tutorijal mislite?

 6. nenad kaže:

  May 18th, 2020 at 13:52 (#)

  Trenutno pravim novi sajt za drugu vrstu delatnosti i javlja se problem jer ne mogu da instaliram plugin woocommerce kako na WP 5.4 tako ni na WP5.4.1.
  Prijavljuje se graska
  C:\xampp\htdocs\nenadovaradnjazakosnice\wp-admin\includes\file.php on line 1571
  za WP 5.4
  Molim za savet

 7. Nenad Mihajlovic kaže:

  May 18th, 2020 at 21:31 (#)

  Pozdrav, Nenade! Prvo nekoliko pitanja: Da li imaš instalirane neke druge plugin-ove? Da li koristiš i neku temu za sajt? Da li si probao da uradiš paralelenu instalaciju ispočetka i onda probaš na toj instalaciji da instaliraš Woocommerce?

 8. nenad kaže:

  May 18th, 2020 at 14:16 (#)

  Zelim da dopunim da se na liniji 1571 nalazi
  $contents = $z->getFromIndex( $i );

 9. Jelena kaže:

  June 23rd, 2020 at 14:45 (#)

  Svaka cast na detaljnom i razumnom tutorijalu.

 10. Nenad Mihajlovic kaže:

  June 24th, 2020 at 07:00 (#)

  Hvala, Jelena!

Ostavite odgovor