Kako da instalirate Wordpress na lokalnom računaru Idi do glavnog sadržaja

Kako da instalirate WordPress na lokalnom računaru (local server/localhost)

Ako ste se ikada pitali kako da instalirate WordPress na lokalnom računaru, gde možete na miru da radite na svom blogu ili veb-sajtu, onda ste na pravom mestu.

Danas ćemo objasniti kako da instalirate WordPress na lokalnom računaru na jednostavan i brz način, prateći uputstvo kroz koje ćemo Vas provesti korak po korak.

Prednost instalacije WordPress-a na lokalnom računaru je u tome što ona nudi neuporedivo veću privatnost, a ujedno i veću fleksibilnost u pogledu podešavanja, izmena i eksperimentisanja sa WordPress projektom na kojem trenutno radite. Verovatno ne želite da bilo ko ima mogućnost da vidi Vaš veb-sajt sve dok on u potpunosti ne bude završen, ispoliran i spreman za objavljivanje na Internetu.

Tehnički gledano, kada radite na lokalnom serveru nema potrebe da budete konektovani na Internet, da koristite parkirne domene ili da upload-ujete sadržaj na svoj hosting nalog. Sve što radite, radite na svom lokalnom računaru i u svom lokalnom okruženju. Ako i preterate u eksperimentisanju, veoma lako i brzo ćete moći da sve izbrišete i krenete ispočetka.

Ovaj način instalacije nudi mnoštvo prednosti u odnosu na druge načine, pa ga zato toplo preporučujemo kao obavezan način rada prilikom izrade novog ili dorade postojećeg veb-sajta.

Da bismo mogli da instaliramo Wordpress na lokalnom računaru, potrebno je da mu obezbedimo odgovarajuće okruženje koje zovemo lokalni server (local server ili localhost).

Šta je zapravo lokalni server?

To je softver na Vašem računaru koja simulira rad serverskog Web okruženja neophodnog za funkcionisanje WordPress veb-sajta.

Na tržištu postoji nekoliko proizvoda koji odlično rade svoj posao, a danas ćemo predstaviti XAMPP koji je svakako jedna od najpopularnijih aplikacija za ovu namenu. U pitanju je open-source softver koji možete slobodno koristiti bez potrebe da plaćate za njegovo korišćenje.

Pre nego što započnemo proces instalacije XAMPP-a, potrebno je da preuzmete ovu aplikaciju sa veb adrese: https://www.apachefriends.org

Kliknite na meni Download i odaberite instalaciju za Windows operativni sistem (Slika 1). Dostupne su i verzije za Linux i OS X operativne sisteme, ali danas ćemo se baviti samo instalacijom za Windows 10. Veličina fajla je nešto oko 150 MB.

xampp
Slika 1

Instalacija XAMPP-a

Nakon što preuzmete i pokrenete aplikaciju, otvoriće se instalacioni wizard pomoću kojeg ćete instalirati aplikaciju na svoj računar (Slika 2).

instalacija xampp-a
Slika 2

Kliknite na Next i otvoriće se prozor sa izlistanim komponentama od kojih ćete neke čekirati kako bi bile instalirane zajedno sa XAMPP-om (Slika 3). Komponente Apache i PHP su neophodne za rad lokalnog servera, pa su iz tog razloga već unapred čekirane. Ostale komponente su opcione, pa ih možete instalirati ili dečekirati u skladu sa Vašim potrebama.

instalacija xampp-a 2
Slika 3

Pošto nam je za rad sa WordPress-om potrebna aplikacija koja omogućava rad sa bazama podataka, čekirajte i dodatne dve komponente: My SQL i PHPMyAdmin. Zatim kliknite Next i pojaviće se prozor u kojem treba da odaberete putanju na Vašem disku gde ćete instalirati XAMPP (Slika 4).

instalacija xampp-a 3
Slika 4

Preporučujemo da kao putanju za instalaciju ostavite podrazumevanu lokaciju C:\XAMPP, osim ukoliko nemate neku posebnu potrebu da je menjate. Kliknite Next i pojaviće se ekran kao na slici 5.

instalacija xampp-a 4
Slika 5

Bitnami je aplikacija koja Vam nudi razne alate za instalaciju drugih popularnih CMS-ova kao što su Drupal i Joomla. To nam nije neophodno za instalaciju lokalnog servera, pa preporučujemo da odčekirate polje Learn more about Bitnami for XAMPP i kliknite Next.

Otvoriće se prozor kao na slici 6 i započeće proces instalacije XAMPP-a.

instalacija xampp-a 5
Slika 6

Nakon što XAMPP završi sa instalacijom, ovoriće se prozor kao na slici 7. Ostavite čekirano polje Do you want to start the Control Panel now?  kako bi se otvorio intefejs za pokretanje lokalnog servera.

instalacija xampp-a 6
Slika 7

U ovom slučaju će se XAMPP control panel automatski startovati. Ukoliko ste pomenuto polje dečekirali, moćićete kasnije da ga preko prečice koju je XAMPP napravio na desktopu Vašeg računara.

Ukoliko je proces instalacije bio uspešan, na desktopu će se otvoriti prozor kao na slici 8.

xampp control panel
Slika 8

Ovo je XAMPP-ov control panel odakle ćemo startovati i po potrebi podešavati sve servise neophodne za aktivaciju lokalnog servera.

Pre svega će biti neophodno da pokrenemo Apache i MySQL servise. To ćemo najlakše učiniti klikom na Start dugmiće u koloni Actions. Ukoliko je sve u redu polja oko teksta Apache i MySQL će dobiti zelenu boju (Slika 9). To znači da smo uspešno aktivirali oba servisa.

xampp podešavanja
Slika 9

Ukoliko se servisi ne pokrenu uspešno, polja oko njih će biti crvene ili žute boje, a XAMPP će u polju ispod servisa ispisati u čemu je problem. Najčešći slučaj je da se prilikom startovanja ne pokrene Apache servis. Razlog tome najčešće leži u konfliktu TCP/IP portova potrebnih za rad ovog i nekog drugog servisa pokrenutog u okviru Windows-a. Isti problem se može javiti i sa MySQL servisom, pa iako na prvi pogled ovo deluje kao ozbiljan problem, relativno je lako da se reši.

Kada je u pitanju Apache servis, najčešći konflikt je na portovima 80 i 443. Ako koristite Windows 10 najverovatnije je da servis World Wide Web Publishing već koristi ovaj port. U pitanju je program koji se koristi u sklopu Information Services (IIS), i dolazi preinstaliran sa Windows-om, pa ako ga ne koristite (što je vrlo verovatno), slobodno ga možete isključiti ili čak i obrisati sa računara.

Da bi ste ga isključili pratite sledeće korake:

1. Desni klik mišem na Start.

2. Pokrenite RUN, u prazno polje ukucajte control panel i kliknite OK

3. Otvoriće se Control Panel prozor u Windows-u

4. Kliknite na Programs and Features (otvoriće Vam se prozor kao na slici 10)

programs and features
Slika 10

5. Kliknite na Turn Windows features on or off u levom gornjem uglu i otvoriće Vam se prozor kao na slici 11.

internet information services
Slika 11

6. Pronađite Internet Information Services i proširite ovu granu klikom na znak + levo od markirane kućice

7. Dečekirajte World Wide Web Services

8. Kliknite OK i restartujte računar

9. Nakon restarta ponovo pokrenite XAMPP control panel i pokrenite Apache servis

Sada bi Apache trebalo da radi na portu 80.

Ukoliko ovo ne pomogne, potrebno je da ručno konfigurišete Apache na sledeći način:

1. U XAMPP control panelu kliknite na CONFIG pored Apache servisa

2. Kliknite na Apache (httpd.conf)slika 12

config apache
Slika 12

Otvoriće se notepad fajl.

3. U otvorenom notepad fajlu skrolujte do Listen do dela gde su prikazani bojevi portova  (kao na slici 13)

httpd.conf
Slika 13

4. Promenite broj TCP/IP porta, iza IP adrese (kao i u narednom redu), u neki drugi broj (npr. 81 ili 82)

5. Sačuvajte i zatvorite httpd.conf fajl i restartujte XAMPP

Na nekim računarima se može dogoditi da i nakon ovoga XAMPP prijavljuje grešku sa zauzetim portom. Ovo može biti znak da neka druga aplikacija (možda Vaš firewall) blokira taj port, pa proverite u podešavanjima firewall-a i po potrebi ga privremeno isključite dok ne završite pokretanje Apache servisa.

Kada ste uspešno startovali Apache i MySQL, sada možete proveriti da li se uspešno logujete na servis.

U address bar svog pretraživača ukucajte sledeću adresu: http://localhost/

Ukoliko je sve u redu, otvoriće se prozor kao na slici 14.

xampp podešavanje
Slika 14

Ukoliko se ne pojavljuje prikazani ekran, verovatno ne koristite neki standardni port, pa je u tom slučaju potrebno da broj tog porta unesete nakon localhost/  (na primer  http://localhost/81 ) .

Podešavanje MySQL-a

Kada smo uspešno pokrenuli Apache servis, vreme je da podesimo i MySQL kako bismo okruženje na lokalnom računaru pripremili za instalaciju WordPress-a.

U XAMPP control panelu kliknite na Admin dugme pored MySQL i otvoriće Vam se PHPMyAdmin konzola uz pomoć koje ćemo kreirati našu bazu (Slika 15).

php myadmin podešavanje
Slika 15

Otvoriće se interfejs kao na slici 16.

Kliknite na opciju Databases u gornjem levom uglu prozora, kako biste kreirali novu bazu. Nazovite bazu kako želite (mi smo je nazvali TESTNA) i zatim kliknite na dugme Create.

php myadmin baza
Slika 16

Sve ostale opcije ostavite kako su već podešene i zatvorite prozor PHPMyAdmin-a.

Ovim ste sve pripremili za instalaciju WordPress-a na lokalnom serveru.

Instalacija WordPress-a

Pre instalacije WordPress-a poželjno je da uvek proverite koja je poslednja zvanična verzija i instalirate upravo tu verziju. Ovo je izuzetno važno, pre svega zbog sigurnosti, ali i zbog funkcionalnosti Vaše instalacije na Internetu.

Worpdpress se redovno ažurira novim verzijama i svakako preporučujemo da na zvaničnoj stranici www.wordpress.org proverite koja je najnovija verzija. Preuzimanje možete obaviti sa lokacije https://www.wordpress.org/download/

Kada klikete na download, preuzeće se zip-ovana verzija instalacije koju treba da kopirate u željeni folder unutar lokacije na kojoj Vam je instaliran XAMPP, tačnije u htdocs folder u folderu XAMPP.

Ako ste ga instalirali na preporučenoj lokaciji onda se on nalazi na C:/XAMPP/htdocs. Ako ste prilikom instalacije promenili putanju, onda se on nalazi na lokaciji koju ste tom prilikom odabrali.

Naša preporuka je da radi bolje organizacije foldera u htdocs folderu kreirate novi folder koji će imati isti naziv kao baza koju ste malopre kreirali uz pomoć PHPMyAdmin aplikacije.

Našu bazu smo nazvali TESTNA, pa ćemo kreirati folder pod tim imenom, kao što je prikazano na slici 17.

podešavanje foldera
Slika 17

Kopirajte zipovani WordPress fajl u folder koji ste upravo kreirali i otpakujte ga unutar tog foldera. Tom prilikom će se automatski kreirati otpakovan WordPress folder.

Napomena: Ceo sadržaj otpakovanog WordPress foldera zatim treba da prebacite u root foldera koji ste upravo kreirali (Slika 18).

htdocs folder
Slika 18

Nakon što ste sadržaj otpakovanog Wordpress foldera smestili u odabrani folder, preporuka je da obrišete originalni zip-ovani fajl. On Vam više nije neophodan i nema potrebe da dodatno zauzima prostor u instalacionom folderu.

Sada je konačno sve spremno za instalaciju WordPress-a.

Otvorite pretraživač i u address bar unestite adresu http://localhost/testna/wp-admin/setup-config.php (naziv našeg foldera TESTNA zamenite nazivom foldera koji ste Vi kreirali), kako biste pokrenuli instalaciju.

Ukoliko ste podesili da Apache koristi neki drugi port, onda nakon localhost: unestite broj tog porta (npr. http://localhost:81/testna/wp-admin/setup-config.php).

Pokrenuće se instalacija i pojaviće se prozor kao na slici 19.

imstalacija wordpress-a
Slika 19

Odaberite jezik (radi lakšeg snalaženja preporučujemo da ostavite engleski) i kliknite na Continue.

Sada će biti potrebno da unesemo podatke o bazi.

Kliknite na Let’s go! u donjem levom uglu prozora(Slika 20).

imstalacija wordpress-a 2
Slika 20

Upišite podatke za pristup bazi. Ovde ćemo obavezno uneti sledeće (kao na slici 21):

Database name: (unesite naziv Vaše baze – u našem slučaju to je TESTNA)

Username: root

Password: (ostavite prazno)

imstalacija wordpress-a 3
Slika 21

Ostale parametre ostavite onako kako su već definisani.

Kliknite na Submit u donjem levom uglu prozora i otvoriće se prozor kao na slici 22.

imstalacija wordpress-a 4
Slika 22

Kliknite na Run the installation i otvoriće se prozor kao na slici 23.

imstalacija wordpress-a 5
Slika 23

Unestite naziv sajta (mi smo uneli naziv koji smo dali bazi), korisničko ime koje želite i password (password možete uneti sami ili odabrati da Vam ga instalacija generiše). Unesite i email adresu na koju želite da Vam WordPress šalje obaveštenja.

Napomena: Korisničko ime i password koje ovde definišete ćete od sada koristiti za logovanje na Vaš Wordpress sajt, pa ih obavezno zapišite i sačuvajte na sigurnom mestu.

Kliknite na Install WordPress i posle nakon nekoliko sekundi otvoriće Vam se prozor kao na slici 24.

imstalacija wordpress-a 6
Slika 24

Dobili ste poruku da je instalacija WordPress-a uspešno obavljena.

Sada je potrebno samo da se ulogujete na svoj veb-sajt klikom na Log in dugme u donjem levom uglu prozora i unesete svoje kredencijale (korisničko ime i password koje ste malopre uneli i zapisali). Slika 25.

Logovanje na wordpress
Slika 25

Ako ste sve uradili kako treba pojaviće Vam se ekran sličan onom na slici 26.

Wordpress dashboard
Slika 26

Čestitamo! Upravo ste instalirali svoj prvi WordPress sajt na lokalnom serveru!

Sada ste spremni za rad na svom novom veb-sajtu, daleko od očiju javnosti, gde možete na miru raditi i eksperimentisati na svom novom projektu.

Ukoliko i pored našeg uputstva budete imali problem prilikom instalacije, slobodno ostavite komentar a mi ćemo se potruditi da Vam u nakraćem mogućem roku odgovorimo i pomognemo da ga rešite.

U nekom od narednih tekstova objasnićemo kako da svoj sajt sa lokalnog servera prebacite na live server i tako svoj sajt objavite na Web-u.

Do tada, uživajte i budite nam veseli!

Nenad Mihajlović, Web Studio Link


Odgovori

Fid
  1. Ivana kaže:

    October 9th, 2019 at 17:24 (#)

    Poštovani,

    Uspešno sam postavila testni sajt na lokalu. E sad ja želim da raspakovani WP koji imam za neki drugi sajt ubacim kao poseban projekat na lokal.

    Da li, i tom slučaju, kreiram samo novi folder sa nazivom željenog sajta, i ponovo pokrenem instalaciju, ili su potrebna dodatna podešavanja?

    Unapred hvala na odgovoru.

  2. ivana kaže:

    November 7th, 2019 at 18:28 (#)

    ja tebe volim…super tutorijal….uspela sam 🙂

  3. sasa kaže:

    November 24th, 2019 at 22:06 (#)

    Hvala na tutorijalu, najbolji ste 🙂

  4. Ivan kaže:

    April 18th, 2020 at 16:47 (#)

    Možete li da i meni pošaljete tutorial.

    Hvala unapred

    Ivan

  5. Nenad Mihajlovic kaže:

    April 20th, 2020 at 15:03 (#)

    Ivane, na koji konkretno tutorijal mislite?

  6. nenad kaže:

    May 18th, 2020 at 13:52 (#)

    Trenutno pravim novi sajt za drugu vrstu delatnosti i javlja se problem jer ne mogu da instaliram plugin woocommerce kako na WP 5.4 tako ni na WP5.4.1.
    Prijavljuje se graska
    C:\xampp\htdocs\nenadovaradnjazakosnice\wp-admin\includes\file.php on line 1571
    za WP 5.4
    Molim za savet

  7. Nenad Mihajlovic kaže:

    May 18th, 2020 at 21:31 (#)

    Pozdrav, Nenade! Prvo nekoliko pitanja: Da li imaš instalirane neke druge plugin-ove? Da li koristiš i neku temu za sajt? Da li si probao da uradiš paralelenu instalaciju ispočetka i onda probaš na toj instalaciji da instaliraš Woocommerce?

  8. nenad kaže:

    May 18th, 2020 at 14:16 (#)

    Zelim da dopunim da se na liniji 1571 nalazi
    $contents = $z->getFromIndex( $i );

  9. Jelena kaže:

    June 23rd, 2020 at 14:45 (#)

    Svaka cast na detaljnom i razumnom tutorijalu.

  10. Nenad Mihajlovic kaže:

    June 24th, 2020 at 07:00 (#)

    Hvala, Jelena!

  11. Aleksandar kaže:

    November 13th, 2020 at 22:18 (#)

    Molim za pomoc! Kad kliknem Submit, dobijem sledecu poruku: Error establishing a database connection
    Sta raditi?

  12. Nenad Mihajlovic kaže:

    November 16th, 2020 at 01:16 (#)

    Aleksandre, sa malim zakašnjenjem da odgovorim na Vaše pitanje. Proverite prvo da li ste podesili da gađate ispravnu bazu prilikom instalacije (slika 21 u tekstu). Naziv mora odgovorati nazivu koji ste definisali prilikom kreiranja baze. Ako te ne pomogne probajte ceo proces ispočetka, pa javite ako ponovo bude problema.

  13. Branislav kaže:

    December 19th, 2020 at 12:22 (#)

    Odličan tutorijal za početnike, iz prvog puta sve uspelo. Hvala punoooo!

  14. Nenad Mihajlovic kaže:

    December 21st, 2020 at 02:52 (#)

    Hvala, Branislave. Drago nam je da je pomoglo 🙂

  15. Nada kaže:

    January 13th, 2021 at 18:14 (#)

    Odlično objašnjeno… Mnogo ste pomogli. Svaka čast. Nastavite ovako… Pozdrav

  16. Nenad Mihajlovic kaže:

    January 13th, 2021 at 18:21 (#)

    Hvala, Nado. Drago nam je da je pomoglo 🙂

  17. Tata Mata kaže:

    March 9th, 2021 at 15:07 (#)

    Po ovom tutorijalu sam instalirala wp pre par meseci, gde sada da ga pronadjem na kompu tj kako da mu pristupim? 😀

  18. Nenad Mihajlovic kaže:

    March 12th, 2021 at 01:20 (#)

    Pozdrav! Da li mislite na folder u kojem se nalazi WP ili na sajt? Ćemu želite da pristupite?

  19. Tata Mata kaže:

    March 12th, 2021 at 11:56 (#)

    Da, mislim na sajt, kako da ga otvorim?

  20. Nenad Mihajlovic kaže:

    March 13th, 2021 at 09:10 (#)

    Da biste pristupli frontend-u Vašeg sajta, pre svega morate da pokrenete XAMPP i startujete Apache i mySQL servise. Nakon što su oba servisa startovana (obeležena zeleno), onda u address bar browser-a kucate http://localhost:8080/naziv-foldera-vašeg-sajta. Naravno umesto ovog naziv-foldera-vašeg-sajta kucate pravi naziv foldera u kojem se nalazi vaš sajt u XAMPP-u. Ako želite da pristupite backend-u Vašeg sajta, onda u address bar treba da unesete localhost:8080/naziv-foldera-vašeg-sajta/wp-admin. Ako bude nekih problema javite.

  21. nenad kaže:

    September 29th, 2021 at 09:17 (#)

    phpmyadmin kopiranje tabele iz jedne baze u drugu bazu, kako

  22. Nenad Mihajlovic kaže:

    October 2nd, 2021 at 21:51 (#)

    Pozdrav Nenade! Da li misliš na kopiranje određenih tabela/tabele iz jedne baze u drugu? Ako je to u pitanju, onda prvo označiš tabelu / tabele koje želiš, izabereš operations iz palete sa alatkama u phpMyAdmin, skroluješ na dole do Copy table to (database.table), izabereš opciju za kopiranje koju želiš (copy the table structure only, copy the data only, ili copy both the table structure and data i na kraju uneseš naziv baze u koju želiš da kopiraš odeđene tabele / tabelu. Zatim klikneš na dugme Go i to bi trebalo da je to.

  23. vesna kaže:

    December 26th, 2021 at 22:01 (#)

    Poštovani,
    molim za pomoć
    do slike br 21 sve je bilo po Vašim instrukcijama i bez problema, međutim umesto slike br 22, meni se pojavilo obaveštenje Critical Error on your site.
    Pregledala sam naziv foldera i u control panelu sve se slaže. User name je root i to je ok, probala sam sa deinstalacijom i ponovila postupak, ali ponovo na istom mestu greška. Takođe sam pokušala i na google

    Da li možda imate predlog rešenja?

    Hvala
    Pozdrav

  24. Nenad Mihajlovic kaže:

    December 26th, 2021 at 23:04 (#)

    Pozdrav Vesna, da li ste polje za password ostavili prazno?

  25. vesna kaže:

    December 28th, 2021 at 21:35 (#)

    Pozdrav Nenade,
    rešila sam tako što sam instalirala drugu verziju XAMPP-a, iz nekog razloga nisu bili kompatiblini WP i xampp verzija 8.1

  26. Nenad Mihajlovic kaže:

    January 4th, 2022 at 01:09 (#)

    U redu. Hvala na informaciji.

  27. Dobri kaže:

    May 28th, 2023 at 09:00 (#)

    Svaka čast!!!

  28. Nenad Mihajlovic kaže:

    May 28th, 2023 at 20:40 (#)

    Hvala! 🙂

Ostavite odgovor