Kako da forsirate logout korisnika iz WordPress-a Idi do glavnog sadržaja

Kako da forsirate logout korisnika iz WordPress-a

Većina korisnika koji se loguju na vaš WordPress sajt, ne radi logout nakon završene sesije. Pored toga, veliki broj korisnika čekira Remember me box, da bi izbegli ponovno logovanje na login strani.

Sa praktične strane to je sasvim razumljivo, jer je to lakši način za logovanje, ali kada je u pitanju bezbednost, to onda samo povećava rizik.

Ukoliko korisnik nije izlogovan sa naloga, taj nalog postaje potencijalno ranjiv i laka meta za hakerske napade. Iz tog razloga je potrebno da povremeno izlogujete korisnike.

U ovom tekstu ćemo objasniti kako da forsirate logout korisnika iz WordPress-a.

Kako da forsirate logout korisnika iz WordPress-a

Najlakši i najbrži način da forsirate logout je pomoću WordPress plugin-a pod nazivom WP Force Logout. Ovaj plugin možete preuzeti iz WordPress repozitorijuma.

Činjenica je da ovaj plugin neko vreme nije ažuriran, ali je i dalje sasvim kompatibilan sa novim verzijama WordPress-a. Mi smo ga testirali na verziji 6.0.3 i radio je bez problema.

Nakon što ga instalirate i aktivirate idite na opciju Users → All Users, da bi ste videli sve korisnike.

Pored već standardnog prikaza korisnika, možete da vidite i da li je taj konkretni korisnik trenutno online. Ukoliko želite imate opciju da ga izlogujete jednim klikom na opciju Logout.

Kod većeg broja korisnika možete čekirati box levo od korisnika i primeniti bulk akciju Logout.

Na taj način možete forsirano izlogovati sve korisnike koji su ostali ulogovani.

Šta nakon što ste izlogovali korisnike

Ukoliko forsirano izlogujete korisnike, to kod njih može stvoriti zabunu. Neće biti sigurni da li je došlo do neke greške na sajtu ili da li postoji neki problem sa njihovim nalogom.

Iz tog razloga je dobra praksa da ih nakon što ih forsirano izlogujete, obavestite o tome putem email-a ili na neki drugi pogodan način.

Važno je da vaši korisnici u svakom trenutku znaju da brinete o njima i njihovim nalozima, ali i da isto tako vodite računa o bezbednosti svog sajta.

Na taj način će razumeti šta radite i ceniti vaše napore da njihove naloge učinite što bezbednijim.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor