Kako da dodate favicon na svoj WordPress sajt Idi do glavnog sadržaja

Kako da dodate favicon na svoj WordPress sajt

Možda već znate šta je favicon, ali evo i prilike da naučite kako da ga dodate / izmenite na vašem web sajtu. Ukoliko niste čuli za ovaj pojam, favicon je mala slika koja se pojavljuje pored naziva vašeg web sajta, u tabu vašeg browsera. Iako na prvi pogled deluje kao manje važan deo sajta, Favicon pomaže posetiocima vašeg sajta da lakše prepoznaju vaš sajt, pogotovo kada u browseru imaju otvoreno više tabova.

Osim toga što doprinosi boljoj prepoznatljivosti vašeg brenda, favicon ujedno daje i na dodatnoj ozbiljnosti vašeg web sajta / biznisa.

Zato ćemo u ovom tekstu objasniti kako da dodate favicon na svoj WordPress sajt.

Zašto biste trebali da dodate favicon na svoj WordPress sajt?

Kako smo već pomenuli, favicon doprinosi boljoj prepoznatljivosti vašeg brenda. Takođe, on poboljšava korisničko iskustvo posetiocima vašeg sajta.

Kada se posetilac vašeg sajta nađe na vašem sajtu, on može po želji da otvori i druge tabove pored vašeg sajta. Tada vaš sajt može da postane manje vidljiv i teži za pronalaženje među ostalim tabovima. To svakako ne vodi ka dobrom korisničkom iskustvu, pa je favicon dobar način da posetioci lakše prepoznaju vaš sajt.

Kako da kreirate favicon

Za favicon možete da koristite logo vašeg brenda, što je najčešće i slučaj na većini sajtova. Preporučena veličina za favicon sliku je najmanje 512 x 512 px. Ova slika bi trebalo da bude kvadratna, a možete koristiti i veću sliku pa je kasnije crop-ovati.

Kreiranje favicon-a možete uraditi pomoću nekog alata za obradu slika, kao što su Adobe Photoshop ili Affinity Photo. Takođe možete koristiti transparentnu sliku ili ubaciti boju pozadine po vašoj želji. Slika može biti u png, jpeg ili gif formatu.

Kako da dodate favicon u WordPress

Još od WordPress verzije 4.3, favicon možete dodati preko dashboard-a vašeg WordPress sajta. Idite na Appearance – Customize i kliknite na tab pod nazivom Site Identity.

favicon

Site Identity sekcija vam dozvoljava da izmenite naziv sajta (Title), opis i kontrolišete da li će se prikazati u tabu ili neće.

Takođe vam omogućava da upload-ujete sliku za favicon.

Jednostavno kliknite na dugme Select File i odaberite sliku za vaš favicon. Naravno, slika treba da bude u skladu sa ranije navedenim standardima.

favicon

Kada ste upload-ovali sliku, možete da je vidite u tabu browsera na vašem sajtu. Takođe, ukoliko želite možete otvoriti svoj sajt sa mobilnog telefona i iz menija vašeg browsera odabrati opciju Add to homescreen.

Kada završite, sličica sa vašeg sajta će se pojaviti na glavnom ekranu (homescreen-u) vašeg telefona.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor