JPG i JPEG - u čemu je razlika? Idi do glavnog sadržaja

JPG i JPEG – u čemu je razlika?

Ako ste se ikada pitali u čemu je razlika između JPG i JPEG formata slika, onda ste na pravom mestu. U ovom tekstu ćemo objasniti sličnosti i razlike između ova dva formata.

Bez obzira da li se profesionalno ili amaterski bavite fotografijom, ili ste samo korisnik ralunara, verovatno ste se već susretali sa JPG i JPEG ekstenzijama na slikama.

Šta su JPG i JPEG?

JPG je široko rasprostranjeni slikovni format za digitalne slike, koji je kreirala Joint Photographic Experts Group, davne 1992. godine. Ovaj format koristi ekstenziju .jpg.

Glavni razlog za kreiranje ovog formata je bilo to da se korisnicima omogući da lako dele kompresovane slike. JPG format fajla komprimuje podatke sa originalne slike, da bi slikovni fajl bio kompaktniji.

Zato je za efikasno deljenje slike preko Interneta pogodan upravo JPG format. Ipak, važno je znati da sa većom kompresijom opada i kvalitet slike. Srećom kod umerene kompresije, kvalitet opada neznatno, pa to bude gotovo neprimetno za većinu korisnika.

JPG format fajla podržava visoku rezoluciju i 24-bitnu boju. U poređenju sa drugim formatima slikovnih fajlova, poput PNG ili BMP, JPG je relativno kompaktniji. Pored toga, kod JPG-a možete podesiti nivo kompresije po svom izboru, balansiranjem veličine fajla i kvaliteta slike.

JPEG skraćenica dolazi od Joint Photographic Experts Group. Ovaj format se obično koristi za digitalne slike, jer one imaju tzv. kompresiju sa gubicima (lossy compression). Kompresija sa gubicima uklanja nepotrebne, odnosno neprimetne podatke.

JPEG format koristi ekstenziju .jpeg i jedan je od najboljih izbora za čuvanje slika.

Koja je razlika između JPG i JPEG?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: nema razlike. Ali ako je tako, zašto onda koristimo dva termina.

Evo i objašnjenja za to.

Ranije su verzije Windows operativnog sistema podržavale samo fajl ekstenzije sa tri karaktera. Iz tog razloga korisnici tih verzija Windows-a su koristili JPG format fajla.

Međutim, savremeni Windows operativni sistemi, kao što je Windows 11, Mac ili Linux, sada podržavaju fajl ekstenzije sa tri do četiri karaktera. Zato je kod ovih operativnih sistema češće u upotrebi .jpeg ekstenzija.

I pored toga, JPG je i dalje široko rasprostranjen format, pre svega jer su se korisnici više navikli na ovaj format, a i dalje je dostaupan kao opcija za čuvanje slika.

Takođe, JPG je neophodan ako koristite neku stariju verziju Windows operativnog sistema. U svim ostalim slučajevima JPG i JPEG možete naizmenično koristiti.

Dakle, kao što vidite nema praktično nikakve razlike između JPG i JPEG formata. Jedino je JPEG najnoviji standard, pa zato i mi preporučujemo da ga koristite (ukoliko vam to verzija operativnog sistema dozvoljava).

Kako da JPG konvertujete u JPEG?

Iako su JPG i JPEG isto, možda ćete u nekim situacijama morati da konvertujete JPG u JPEG. Na primer, konverzija će biti neophodna ukoliko otpremate slike na neke web sajtove koje prihvataju samo JPEG format fajla.

Dakle, da biste pretvorili JPG slikovni fajl u JPEG fajl potrebno je da ispratite sledeće korake:

Kliknite desnim klikom na sliku koju želite da konvertujete. Otvoriće vam se Windows meni. Sada odaberite opciju Open With, a zatim odatle izaberite opciju Paint.

Kada se vaša slika otvori u Paint-u, izaberite opciju File iz menija.

Sada izaberite opciju Save as, a zatim iz pod-menija izaberite opciju JPEG picture.

Promenite naziv  fajla dodavanjem ekstenzije .jpeg na kraju i kliknite na dugme Save.

Pre nego što kliknete na dugme Save, možete odabrati i lokaciju na kojoj želite da sačuvate novi fajl. Dobro je što oba fajla možete sačuvati na istoj lokaciji, bez bojazni da će doći do bilo kakvog konflikta između njih. To je zato što će iako imaju isti naziv, ova dva fajla imati različite ekstenzije. Iz tog razloga neće biti u konfliktu.

Prateći navedene korake, možete uraditi i obrnutu konverziju, odnosno pretvoriti JPEG fajl u JPG. Jedina razlika je što ćete u koraku kada menjate ekstenziju, ovog puta umesto .jpeg upisati .jpg.

Kada koristiti JPG, a kada  JPEG slike (najbolji primeri iz prakse)

U većini slučajeva neće biti preterano važno koji format slike koristite u vašem projektu. Postoje i neki noviji formati, kao na primer WebP, o kojem smo pisali u jednom od naših ranijih tekstova. Taj format je naročito pogodan za web i ima velike prednosti u odnosu na druge formate.

Ipak, ovaj format još uvek nije u masovnoj upotrebi kao JPG i JPEG, a svakako nije ni tema ovog teksta. Ukoliko vas zanima da saznate više o WebP formatu, pročitajte naš tekst na temu šta je WebP format.

Kada su u pitanju JPG i JPEG format, oni su definitivno najbolji za deljenje fotografija na Internetu. Kako smo već pomenuli, JPEG slike su manje veličine, pa između ova dva formata JPEG je pogodniji za deljenje.

Između ostalog, JPG i JPEG su odlični za fotografije i web slike.

Međutim, kada su u pitanju grafički elementi poput logotipa, grafika, transparentnih slika, oni su osetljiviji na kompresiju i primena kompresije kod ovih elemenata može da utiče na kvalitet samog elementa. Zato je za njih bolje koristiti JPG format fajla.

Takođe, JPG nije pogodan za slike sa oštrim ilustracijama, jer oštro definisane linije takvih slika mogu da budu zamućene.

Kako da druge slikovne fajlove pretvorite u JPG ili JPEG

Kao što verovatno već znate, pored JPG i JPEG slikovnih formata, postoje i drugi formati. To su PNG, GIF, BMP, TIFF, WebP… itd. Po potrebi neke od tih formata možete konvertovati u JPG ili JPEG.

Možete koristiti malopre opisanu metodu za konverotanje JPG u JPEG format i obrnuto. Dakle, isto možete koristiti Paint, ali i neki drugi program za editovanje grafičkih formata.

Sada ćemo videti kako da uradite konverziju pomoću Photoshop-a. 

Pre svega otvorite Photoshop (mi ovde koristimo verziju 10.0) CS3.

Sada otvorite sliku u nekom formatu (na primer PNG)

Sada idite na opciju File iz menija i odaberite Save as

Sada možete odabrati JPEG ekstenziju i sačuvati sliku na željenoj lokaciji.

Photoshop vam takođe omogućava da izaberete nivo kompresije za sliku. Niži kvalitet će generisati fajl manje veličine, a viši kvalitet fajl veće veličine.

U zavisnosti od toga šta vam je u konkretnom slučaju prioritet, odabraćete ono što vam više odgovara.

Naš savet je da uvek potražite balans između kvaliteta slike i veličine fajla, jer koliko god nekada veličina fajla bila važna, mnogo je važnije da vaša slika bude što boljeg kvaliteta.

Ukoliko ste sve uradili kako smo opisali u prethodnim koracima, trebalo bi da sada vidite sliku sa .jpg ekstenzijom. Na isti način možete konvertovati bilo koji drugi fajl u JPG format.

Pored Photoshop-a i sličnih aplikacija za editovanje slika, za konverziju možete koristiti neke od popularnih online alata za ovu namenu, poput Convertio, Online Convert, IMG2GO i sličnih.

JPG vs PNG – koja je razlika?

Već smo nekoliko puta pomenuli PNG, ali nismo objasnili koji format je u pitanju. Zato evo prilike da saznate nešto više i o PNG formatu.

PNG (Portable Network Graphics) je široko korišćen format slikovnog fajla. Kreiran je 90-ih godina prošlog veka kao zamena za fajlove u formatu za razmenu grafike (GIF). U to vreme to je bio ogroman napredak, jer je PNG mogao da ponudi mnogo nijansi i to sa višom rezolucijom.

PNG koristi ekstenziju fajla .png i kompresuje se bez gubitaka (lossless compression). Upravo ovo predstavlja najveću razliku između PNG-a i JPG-a, jer je JPG, kako smo već pomenuli, kompresija sa gubicima (lossy compression).

Sa druge strane, kompresija bez gubitaka znači da je proizvod kompresije slika gotovo identična originalu. Zato je PNG kvalitetniji grafički format u poređenju sa JPG formatom. Pored toga, PNG obrađuje slike koje sadrže visok kontrast, bez uticaja na originalni kvalitet.

Šta je kompresija slike i zašto nam je to potrebno?

Nakon svega što smo predstavili u ovom tekstu vezano za JPG format, možda ste rešili da i na vašem web sajtu redovno koristite slike u JPG formatu. Poželjno je da pre toga kompersujete slike u JPG/JPEG format. 

Možda vas ovo zbunjuje, jer je JPG i JPEG već podrazumeva određeni stepen kompresije. Dodatna kompresija je uvek poželjna, sve dok kvalitet slike ne trpi. U tom slučaju smanjujete prostor koji vaše slike zauzimaju na web serveru, a kvalitet slike ostaje dovoljno visok da posetioci vašeg sajta praktično ne primete razliku.

I ne samo da kompresijom smanjujete prostor na web serveru, već i posredno ubrzavate rad svog web sajta i ujedno poboljšavate svoj SEO skor.

U jednom od prethodnih tekstova na našem blogu smo pisali na temu kako da optimizujete slike za svoj web sajt. Ukoliko želite da saznate više na tu temu, možete pročitati taj tekst.

Ukratko ćemo samo pomenuti da je optimizacija slika važan proces koji je neophodan za brz rad sajta. Optimizaciju možete raditi pre postavljanja slike na sajt, pomoću nekog od besplatnih online alata, poput TinyPNG, ili nakon postavljanja na sajt, pomoću nekog od specijalizovanih plugina, poput Smush, Imagify i Optimole.

Zaključak

JPG format datoteke je bio potreban kada je Windows operativni sistem podržavao samo ekstenziju od tri karaktera i bio skraćen sa JPEG na JPG. Ali tehnički, JPG je JPEG i obrnuto.  

Stoga, nije važno da li ga zovete JPEG ili JPG – oba frormata se koriste za smanjenje veličine datoteke slike radi efikasnog pregleda weba, i oni su najčešći format datoteke u digitalnom svetu. 

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor