Besplatan Rečnik interneta za digitalno znanje Idi do glavnog sadržaja

Besplatan Rečnik interneta za digitalno znanje

Rečnik interneta i digitalne komunikacije (englesko-srpski) je izdavački projekat naše matične kompanije „mCloud“ iz Beograda. Besplatno je dostupan svima, u tri oblika: knjiga sa 240 strana, digitalna publikacija za preuzimanje i slanje, i veb-sajt sa preko 1000 veb-strana na adresi https://recnikinterneta.rs/.

Preko 20 kategorija digitalnih pojmova

Sadrži preko 1000 digitalnih pojmova za savremeni umreženi život, a teme zastuplјene u Rečniku obuhvataju osnove svih bitnih oblasti savremenog interneta, a to su:

  • Tehnologija (uređaji, programi, mreže, standardi, usluge, bezbednost…);
  • Sadržaj (tekst, slika, audio, video…);
  • Pravo (domeni, intelektualna svojina, sajber kriminal…);
  • Ekonomija (e-poslovanje, onlajn-plaćanja, digitalna transformacija…);
  • Društvo (identitet, privatnost, pismo, obrazovanje…);
  • Komunikacija (poslovna komunikacija, digitalni marketing, onlajn-zajednice…).

Na veb-sajtu Rečnika pomenute teme su struktuirane u preko 20 kategorija pojmova. Takođe, možete da izlistate sve pojmove na engleskom po početnim slovima, kao i da pogledate sinonime i povezane pojmove. Društvo za informatiku Srbije dodelilo je ovom veb-sajtu Pohvalu, na svom tradicionalnom skupu povodom Dana informatičara 2021.

Ovaj terminološki rečnik je najobimniji domaći rečnik na temu interneta, jedan od retkih onlajn rečnika o internetu na ćirilici, uz automatsku transliteraciju na latinicu. Ažuran je, bez zastarele terminologije, i neutralan, bez specifičnih pojmova vezanih samo za pojedine internet platforme. Rečnik je zaokruženo autorsko delo, a ne onlajn agregator tuđih dela.

Za raznolike grupe čitalaca

Rečnik interneta i digitalne komunikacije je namenjen raznolikim grupama čitalaca:

a) Korisnicima interneta u Srbiji, u najširem smislu (građani, privrednici, preduzetnici, studenti, učenici…) kojima je potreban objedinjen uvid u bitne pojmove iz oba ugla – tehničkog i komunikacionog;

b) Stručnjacima iz različitih oblasti (nastavno osoblјe, novinari, pravnici, državni službenici…) kojima internet i digitalne komunikacije nisu primarna oblast znanja i veština, ali su im potrebni u svakodnevnom radu;

c) Poznavaocima komunikacionih delatnosti (marketing, odnosi s javnošću, dizajn…) kojima je potreban i dodatni uvid u tehničke aspekte digitalnih komunikacija, kao prenosnih puteva;

d) Poznavaocima internet tehnologija (IT stručnjaci, programeri, inženjeri…) kojima je potreban i dodatni uvid u netehničke aspekte digitalne komunikacije, kao procesa razmene, delјenja i razumevanja svih vrsta informacija između lјudi.

Tim koji stoji iza Rečnika

Rečnik je poklon hosting kompanije „mCloud“ srpskoj internet zajednici, iz koje je i sama ponikla.

Autor Rečnika je Lazar Bošković, kreativni direktor agencije „AgitPROP“ i savetnik za digitalnu komunikaciju, a urednica je Jelena Opačić, direktorka kompanije „mCloud“.

Recenzenti Rečnika su:


Ostavite odgovor