Noseći sajt na wordpress-u - kako da sajt sa poddomena postane noseći Idi do glavnog sadržaja

WordPress – kako podesiti da vaš sajt sa poddomena postane noseći sajt vaseg hosting paketa

Odlučili ste da napravite novi sajt na vašem hostingu, ali kao poddomen. Naknadno želite da taj isti sajt, migrirate u root folder i da samim tim postane noseći sajt, a da pritom ne izgubite rangiranje na pretraživačima? Kako onda podesiti da vaš sajt sa poddomena postane noseći sajt vaseg hosting paketa? Da li je to moguće?

Da, to je moguće.

U ovom članku ćemo baš o tome pisati, kako da migrirate (prebacite) vašu WP stranicu sa poddomena na root folder.

Migracija WP-a sa poddomena u root folder

Često postavljena pitanja naših korisnika su:

  • Šta je to poddomen?
  • Čemu on služi?

Ovako, predpostavićemo da imate jedan informativni sajt, gde prikazujete neke osnovne kategorije tipa:

  • O nama
  • Kontakt
  • Naši proizvodi

U jednom trenutku želite da otvorite blog stranicu pri vašem sajtu, čak neki on-line šop, možda neku anketu, ili ipak pravite novi sajt koji zelite da pokažete prijateljima i zbog toga vam je potreban poddomen.

Ako je vas noseći domen npr. VasDomen.rs i želite da otvorite sajt na poddomenu koji će se zvati ‘novi’ to će izgledati ovako novi. VasDomen.rs . To znaci da na vašem hostingu nastaje folder u kome će te držati sve datoteke vezane za vaš ‘novi’ sajt, naravno taj sajt će te na istom linku uvek moći da proverite, odnosno vidite kako napreduje razvijanje istog.

Korak #1. Napravite backUp vašeg trenutnog sajt

Predlažemo da uvek imate backUp-ovan sajt/aplikaciju koju migrirate na novu lokaciju, u slučaju da nesto pođe po zlu! U samom WP-u postoji mnoštvo dodatka(plugIn-ova) koji će vam odraditi posao kako treba (BackupBuddy;UpdraftPlus;BackWPUp;…)

Naravno kad ste napravili sam backUp vaše web aplikacije, nemojte zaboraviti da backUp-ujete i samu bazu podataka. Ovaj deo možete odraditi i putem samog cPanela, opcijom ‘backUp’, ali I pomoću phpmyadmin-a.

Kad ste napravili backUp, slobodno ga preuzmite (prebacite) na vašu lokalnu mašinu i time završite proces backUp-ovanja.

Korak#2. Migracija vaših WP datoteka sa poddomena u root folder

Prvo se konektujete na vašu web stranicu putem FTP klijenta (preporučujemo filleZilla aplikaciju) ili cPanelovog ‘file manager’-a . Kad ste uspostavili konekciju idite u vaš podfolder i sačuvajte sve WP fajlove/datoteke na vaš lokalni računar.

Sledeći korak je da otvorite public_html folder u vašem root domenu, obrišete sve datoteke koje se tu nalaze i počnete sa dodavanjem (uploadom) svih datoteka, koje ste malo presačuvali na vašem računaru.

Korak#3. Pormena WordPress putanja(URL-ova) i podešavanje putanja na sajtu.

Kad ste migrirali WP datoteke, nećete biti u mogućnosti da pristupite wp-admin vašeg novoprebačenog sajta, jer će vas uvek prebacivati na poddomen (odnosno lokaciju gde je prethodno bio vaš sajt).

Da bi ste ispravili ovaj deo, potrebno je da odete u root direktorium vašeg domena i pronađete datoteku po imenu wp-config.php i u nju unesete sledeće:

define('WP_HOME','http://VasDomen.rs');
define('WP_SITEURL','http://VasDomen.rs');

*mala napomena, umesto VasDomen.rs treba da unesete ime vašeg domena.

Sačuvajte promene, i dodajte (upload-ujte) tu datoteku ponovo na mesto gde treba da stoji, odnosno smestite je tamo gde ste je i našli samo na vašem hosting paketu.

Nakon što ste ovo odradili, možete da pristupite vašem wp-admin delu.

Korak#4. Ažurirajte putanje(URL-ove)

Konačno smo završili sa prebacivanjem vašeg sajta na root folder, ali morate imati na umu da je u bazi podataka ostalo i dalje sve po starom, odnosno vaša baza podataka i dalje gleda na folder poddomena.

Pa hajde da i taj deo izmenjamo. Predlažemo vam da instalirate dodatak po imenu ‘Velvet Blues Update URLs’ .

Nakon instalacije, treba da odete na podešavanja → Update URLs (tools → Update URLs) odeljak.

Na ovom delu treba da unesete vašu poddomen putanju u polje pored ‘Old url’(stara putanja) i da dodate vašu novu putanju u ‘new URL’ prozorče. Nakon toga otkačite sve prozorčiće OSIM poslednjeg (update ALL GUIDs).

Kad to obavite pritisnite dugme ‘Update URLs NOW’.

Ovaj dodatka će vam ažurirati sve putanje (URL-ove) u vašoj WP bazi podataka. Ovaj deo može malo da potraje, ali će te nakon završetka dobiti poruku o uspešnom ažuriranju.

Korak#5. Preusmerite sav poddomen saobraćaj na root folder (SEO)

Sad kad smo prebacili WP datoteke, ajde da prebacimo i sav saobraćaj na root folder.

Idite u vaš poddomen folder i otkačite opciju da vam se prikazuju sve datoteke, uključujući i skrivene datoteke.

Putem FTP-a(filezille) je to jednostavno, u padajućem meniju pritisnete Server > Force Showing Hidden Files

Ako se odlučite ipak da to odradite putem cPanela (File Manager-a), u gornjem desnom uglu se nalazi dugme settings i u njemu čekirate ‘Show Hidden Files (dotfiles)’

Ako vaš podfolder već ima .htaccess datoteku, možete je obrisati i kreirati novu. U novi .htaccess file, treba da kopirate sledeci kod:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^poddomen\.VasDomen\.rs$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ "http://VasDomen.rs/$1" [R=301,L]
</IfModule>

*mala napomena, nemojte zaboraviti da promenite poddomen.VasDomen.rs, kao i VasDomen.rs u vaš pravi domen.

Takođe, ovaj kod je podrazumevan samo za domen koji nema www. putanju u sebi. Ako želite da vaš domen koristi www. putanju, onda bi trebalo da ubacite u ovaj kod i www. prefiks.

Sačuvaj ove izmene i ažurirajte ovu datoteku na vašem hostingu.

Čestitamo, uspesno ste prebacili sajt sa poddomena na root domen (i tako je postao vaš noseći sajt)!


Ostavite odgovor