.СРБ domeni – podešavanja internet pretraživača

Sa obzirom da ćirilica nije standardizovano svetsko pismo postoje određeni problemi prilikom prikaza novih, ćiriličkih domena.

Rešenje ovog problema u prikazu drugog zvaničnog domena u Srbiji je Punycode.

Punycode algoritam omogućava prebacivanje svih Unicode karaktera i reči u set alfabet znakova koje će, u ovom slučaju, internet pretraživači protumačiti i odvesti Vas na željenu adresu.

Domen plus.срб kada se pomoću ovog algoritma pretvori u set znakova koje vaši internet pretraživači razumeju izgleda ovako: xn--k1ahhh.xn--90a3ac

Razumljivo je da ovako dobijen rezultat nije lako zapamtiti, i baš iz tog razloga treba izvršiti par podešavanja u samim pretraživačima kako bi ih prikazivali u izvornom obliku.

Primer kako to izgleda u IE8 pre podešavanja kada u adres bar unesete domen plus.срб:

A kada podesimo sve kako treba izgleda ovako:

Sledi prikaz podešavanja svih većih pretraživača:

 

CHROME:

Chrome se relativno lako podešava. Potrebno je otići u podešavanja (Settings ključ u gornjem desnom ćošku), zatim Options pa odaberemo Under the hood i pod Web content potražimo Languages and spell-checker settings. Kada odaberemo tu opciju u novom je prozoru samo potrebno otići na Add dugme i dodati Srpski-Srpski.

Nakon toga će Chrome ćiriličke domene prikazivati onako kako mi to želimo.

 

MOZILLA FIREFOX:

Podešavanje za ovaj pretraživač je malo drugačije. Potrebno je u address bar pretraživača kucati sleceće: about:configi pritisnuti Enter.

Potvrdite u prozoru koji se otvori na dugme I’ll be careful, I promise!

Nakon toga desnim klikom na prazno polje u prozoru odaberite opciju New pa idite na Boolean i u sledećem  prozoru za naziv upišite: network.IDN.whitelist.xn--90a3ac i dodelite da value bude  True.

Posle ovoga će Vam i Firefox prikazivati ćirilične domene onako kako ste želeli.

 

INTERNET EXPLORER:

Prvo što u ovom pretraživaču treba da uradimo je sledeće:

Odemo u Tools/Internet Options. odaberemo Advanced tab, spustimo se do International dela i proverimo da li su odštiklirane sledeće opcije Send IDN server names i/ili Send IDN server names through proxy connections. Ukoliko nisu, odštikliramo ih i idemo na Ok. Sledeće je da dodamo Srpski-čirilicu, a to radimo ovako: Tools/Internet Options pa odaberemo skroz dole opciju Languages i idemo na Add, potražimo Serbian-Cyrilic i potvrdimo na Ok.

To bi bilo to što se tiće ovog pretraživača.

 

OPERA:

U Operi je potrebno otići u Settings/Preferences i kod Language odabrati  Srpski (RS)[sr-RS]. Ukoliko ga nema u ponudi otií na Details i dodati ga na Add dugme.

 

Sa ovim podešavanjima smo namestili da nam pretraživači prikazuju ćirilične domene onako kako želimo, na ćirilici.

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.