IPv4 vs IPv6

Sada več svi znamo da smo blizu da istrošimo sve raspoložive IP adrese, čime se dolazi do momenta prestankla rasta broja domena, sajtova,  novih korisnika…

Zašto?

Evo ukratko:

IPv4 protokol omogućava povezivanje, prepoznavanje i slanje podataka između dva uređaja koja komuniciraju putem interneta. Tom prilikom svaki uređaj dobija svoju jedinstvenu IP adresu ( primer ip adrese: 99.55.265.266) pomoću kojih se uređaji prepoznaju i komuniciraju. Ono što je problem kod IPv4 protokola je broj IP adresa koji je podržan tom tehnologijom, sa obzirom da je to 32-bitni protokol i može da prepozna 2 na 32 IP ardresa (4,3 milijarde).

Ovaj broj IP adresa je istrosen, zadnji blokovi su podeljeni po regionima i čeka se dan kada više neće biti moguće širenje…

Tu na svet dolazi IPv6!!!

Naslednik IPv4 protokola radi na istom principu dodele numeričkih unikatnih adresa sa jednom bitnom razlikom, napravljen je na 128-bitnoj tehnologiji i podržava 2 na 128 IP adresa.

Broi IP adresa koji se može generisati ovim protokolom je 340,282,366,920,938,000,000,000,000,000,000,000,000

To je, priznaćete, puno IP adresa.. Više nego dovoljno.

Zašto onda ne pređemo odmah na njega?

Evo i tog odgovora:

Tranzicija je u toku, odvija se sporo. Operativni sistemi koje koristimo na računarima uveliko imaju podršku i za IPv4 i IPv6.

Problem nastaje kod hardverskog prelaska sa jednog na drugi protokol. Ruteri koje koristimo i serveri na kojima se nalazi sav internet sadržaj moraju se menjati.

Koliko će prelazak trajati, koliko će koštati…još uvek se o svemu ovome priča i razmišlja, broji i računa.

Činjenica je da je 08.06.2011. IPv6 dan, test dan za ovaj protokol.

Neke od vodećih svetskih internet kompanija tog dana testira ovaj protokol, njegove mogućnosti, mane i rupe koje treba zakrpiti, kako bi se prešlo kompletno na njega što bezbolnije.

Prelazak na ovaj protokol sa sobom nosi i neke nove glavobolje, neke nove probleme i boljke, uz sve svoje prednosti…

Kako god, IPv6 je stigao i kuca na internet vrata svakog od nas.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *